Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matkooperativ och förpackningsuppfinnare miljöprisas av kommunen

Matkooperativet och GAIA Biomaterials grundare tog emot Helsingborgs stads miljöpris på onsdagsmorgonen.

Lars-Åke Aronsson, Ann-Sofie Malmgren, Marie Isholm, Anna Eklund, Hanna Bergström, Anders Nilsson och William Persson från Matkooperativet tog gemensamt emot priset på onsdagsmorgonen.Bild: Astrid Adelgren
"För att med glödande engagemang och gemensamma krafter av medlemmar skapat ett bärande alternativ till de stora kedjorna inom detaljhandeln".
Så lyder början på motiveringen till varför den medlemsägda matbutiken Matkooperativet får kommunens miljöpris i år. Butiken, som öppnade i våras, säljer närproducerad och ekologisk mat.
– Det känns fantastiskt. Det är ett bevis på att fler tycker att detta är viktigt och behövs, säger Hanna Bergström, från kooperativet.
Åke Rosén har tagit fram det första materialet till förpackningar för livsmed­elsindustrin som är förnybart och kan återvinnas. Nu prisas han av kommunen.Bild: Astrid Adelgren
Priset går även till uppfinnaren Åke Rosén från företaget GAIA Biomaterials. Åke Rosén har under långt tid jobbat med att ta fram material som är gjort av förnyelsebara råvaror.
"Åkes livsgärning är att ständigt utveckla klimatsmarta material till förpackningar för livsmedelsbranschen och erbjuda den globala marknaden mer hållbara förpackningar" står det i kommunens motivering.
– Det känns trevligt att bli uppmuntrad i sin egen stad, säger Åke Rosén.
Miljöpriset instiftades 2008 och utses av en jury som består av politiker från miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden, samt miljödirektören, stadsbyggnadsdirektören och näringslivsdirektören.
Prissumman ligger på 50 000 kronor och delas mellan pristagarna.
Gå till toppen