Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Dödbok som kan bli en julklapp

Lagom till jul släpper Sveriges släktforskarförbund en förhandsutgåva av Sveriges dödbok 7.

Här finns 11,3 miljoner poster med uppgifter om avlidna i Sverige 1860-2016.
Det är ett nytt fantastiskt hjälpmedel i jakten på rötterna. Dödboken, som finns på dvd och usb, innehåller 11,3 miljoner poster med uppgifter om avlidna i Sverige för åren 1860-2016.
– Jag är väldigt nöjd med den här produkten, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund.
Projektet som leder fram till Sveriges dödbok heter ”Namn åt de döda” och leds av Anders Berg. Insamlingen av uppgifter bygger på frivilliga insatser av släktforskare runt om i landet.
Sedan version 6 är dödboken nu kompletterad med omkring 1,7 miljoner poster för åren 1860–1900 samt en mängd nya uppgifter för perioden 1900–1970. Det har tillkommit 285 000 poster för åren 2014–2016 ur Försäkringskassans databas. Och för att göra den sökbara databasen så bra som möjligt är även cirka 70 000 inskickade rättelser gjorda.
– Vi har över 400 kompetenta och engagerade registrerare som gör det här möjligt vilket är mycket glädjande, säger Erland Ringborg.
Den här versionen av Sveriges dödbok 7 innehåller två tredjedelar av det som kommer att bli slutprodukten, som ges ut lagom till jul nästa år. Arbetet med inmatning av uppgifter fortsätter alltså i hög takt
– Det är kanske djärvt av oss att släppa den här versionen nu, men vi vet att dödboken är mycket populär och eftertraktad, säger Erland Ringborg.
Det finns även planer för Sveriges dödbok 8:
– Jag leker med tanken att vi kan gå ytterligare några årtionden tillbaka. Kanske kan vi ha en dödbok med start 1830 eller 1840. Vi får ta beslut om det i början av nästa år, säger Erland Ringborg.
Gå till toppen