Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vad kommer i Svärdets kölvatten?

Räddningstjänstens båt Svärdet tas ur tjänst nästa år. Men vad ska efterträdaren heta?

Räddningsbåten Svärdet har räddat många, men anses själv bortom räddning. Avlösaren kommer nästa år. (Arkivbild)Bild: Mikael Anjou
Den gamla båten från förra århundradet är inte riktigt lämplig för jobbet: alla får inte plats i hytten; mörkersikt och radar är andra förbättringsområden.
Båtens jobb har främst varit att transportera patienter från Ven, räddningspersonal både till och från ön, liksom polis. I genomsnitt görs knappt en dubbelresa i veckan. Enkelturen tar tio minuter.
Efterträdaren till Svärdet ska kunna användas även vid sjöräddning, personsök i vatten och brandsläckning. Den blir längre, miljövänligare, pålitligare och tuffare i hård sjö.
– Skrovet är klart och båten kommer i maj, i bästa fall, säger Christian Johansson, biträdande operativ chef på räddningstjänsten.
Men det är inte säkert: den byggs i Karleby i norra Finland och ska förstås provköras före leverans. Då måste vattnen vara isfria och det vet ingen något om nu.
I dagarna åker en femmannadelegation från Landskrona till varvet och kollar att till exempel bår och defibrillator placeras på bästa sätt.
När den väl kommer, ska nykomlingen tas emot vid en dopceremoni. Men så var det det här med namnet: vad ska den nya båten heta? Räddningstjänsten brottades med frågan redan under pågående upphandlingsprocess, rapporterade tidningen i februari.
Nu upprepar räddningstjänsten sin förhoppning att Landskronaborna ska hjälpa till med ett namn, antingen via räddningstjänstens Facebooksida eller dess hemsida på kommunens sajt.
Blir det någon belöning?
– Nej, bara äran, säger Christian Johansson och nämner en liknande namnjakt i Kanada som slutade med ett populärt förslag – som sedan gick i rakt ner papperskorgen.
– Vi bestämmer namnet, men vill ha förslag, förtydligar han.
Kan inte vinnaren få en åktur?
– Jo, det är naturligt. Och dessutom vara med och döpa båten.
Han skulle kunna sträcka sig så långt som till att sätta upp en plakett med vinnarens namn.
Tidigare i år tyckte Christian Johansson att den nya båten skulle heta likadant som den gamla. Men nu har han gått vidare och anser att det behövs förnyelse: den nya båten beräknas jobba i tjugo år.
(Texten är uppdaterad)
Gå till toppen