Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rijal Mbamba om Stim-stipendiet: "Alla som håller på med konst behöver uppbackning"

Helsingborgsbaserade artisten och programledaren prisas.

Rijal Mbamba.Bild: Lars Dareberg
Rijal Mbamba från Helsingborgsgruppen S.T.I.C.S (Sounds That Inspire Conscious Souls) får ett Stim-stipendium på 25 000 kronor för att vidareutveckla sitt musikskapande.
– Det känns bra att få stöd av en av de största intresseorganisationerna i musik-Sverige. Alla som håller på med konst behöver uppbackning, säger Rijal Mbamba.
Förutom S.T.I.C.S har han även sysslat med poetry slam samt varit programledare i både radio och tv. Bland annat i programmet "Sommarlov".
– Jag föddes med lusten att skapa. Det beror på min omgivning och att jag är uppvuxen bland människor med olika bakgrund och från olika kulturer. Allt det har bidragit till min nyfikenhet, säger Rijal Mbamba.
Han vill även ta del av andra människors historier och i det sammanhanget ser han musikens kraft.
– Musik är det bästa kommunikationsmedel som finns. Musik korsar alla gränser.
S.T.I.C.S är just nu aktuella med sitt senaste projekt "Weapon of choice", 16 spår med mestadels spoken word på beats. Ämnena tar upp rasism, sexuella övergrepp men också kärlek och mycket annat.
Inom kort ska nästa projekt påbörjas.
– Vi ska göra ett projekt med stöd från Visionsfonden. Jag kan inte avslöja mer än att det blir något som kommer att märkas. Och det ska bli väldigt roligt.
Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) delar i år ut totalt 4 450 000 kronor till musikskapare inom alla musikgenrer, som bland annat barnmusik, elektronisk, film, folkmusik, konstmusik, ljudkonst och metal. I år får 19 personer som bor i eller har anknytning till Skåne dela på 725 00 kronor.
Även den tidigare helsingborgaren och numera Stockholmsbosatta artisten och låtskrivaren Maria Smith får ett stipendium på 25 000 kronor.
Årets stipendier delas ut av Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen och Stims styrelseordförande Carina Brorman på Music Room den 5 december i Stockholm.
Gå till toppen