Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Kolproduktionen ger ju fortfarande pengar."

Ingela Björck, Lund:
Om världen ska klara sig undan svåra klimatförändringar, med allt vad de lär medföra av naturkatastrofer, flyktingkriser, utslaget jordbruk med mera, så måste minst fyra femtedelar av världens kolreserver stanna i marken.
Detta är inte något vetenskapligt omstritt faktum, och egentligen inget som andra än kolbolagen på allvar ifrågasätter.
Men sen är det detta med ekonomin:
Kolproduktionen ger ju fortfarande pengar.
Därför har både fjärde och sjunde AP-fonden aktier i det tyska energiföretaget RWE, vars kolgruvor och kolkraftverk ger nästan dubbelt så stora koldioxidutsläpp som hela Sverige gör per år. Fjärde AP-fonden har drygt 27 miljoner kr investerade i RWE, och sjunde AP-fonden har 107 miljoner kr.
Fjärde AP-fonden kontrolleras av staten, och ska enligt ett förslag till nya regler "fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas, utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning".
Detta är en orimlig kombination av krav: om hög avkastning innebär en brist på hållbarhet som äventyrar alla blivande pensionärers framtid, då kan väl inte hög avkastning fortsätta att vara det viktigaste målet?
Sjunde AP-fonden är premiepensionen, och där kan man själv välja fonder. Organisationen Fossil Free Sweden har en liten guide som finns på nätet och kan hjälpa den som vill flytta sina pengar bort från olje- och kolbolagsaktier. Många organisationer, kommuner, kyrkor, företag och universitet världen över har redan gjort sig av med sina aktier i fossilindustrin.
Detta borde ske snarast möjligt även med våra pensionspengar.
Birgitta Hernestam:
Det jag avser i mitt inlägg (22/11) är unga vuxna, välnärda, välklädda, välfriserade unga vuxna män som lever sitt liv i Sverige utan arbete.
Jag är mycket tvivlande till att de ska kunna avlägga en svensk studentexamen med godkända betyg som nu Miljöpartiet och Socialdemokraterna föreställer sig. Utbildningen de har med sig är ofta undermålig och ändå ska de klara en examen på ett främmande språk.
Om de mot förmodan klarar detta kan deras kunskaper skapa skillnad i hemlandet och förhoppningsvis höja nivån i deras samhällen. Om de numera är sekulära eller kristna skulle denna inställning kunna balansera tillståndet i hemlandet på det religiösa området.
Jag skulle öppna mitt hjärta på vid gavel om flickor och kvinnor fick komma hit. 90 procent av alla som kom 2015 var män i olika åldrar. Drabbas inte kvinnor och barn i dessa länder av ångest?
De ensamkommandes strategi har varit helt klar från början. Att komma till Sverige var prio ett, inte till närliggande länder, prio två var att återförenas med familjerna i Sverige. Detta är fullt förståeligt då Sverige erbjuder mycket generösa villkor.
Dock finns det en gräns även i Sverige. 35 000 ensamkommande skulle kunna betyda ytterligare några hundratusen i anhöriginvandring. Därför var det helt nödvändigt att förhindra den möjligheten.
Miljöpartiet och Centerpartiet vill tillåta större invandring, men redogör inte för konsekvenserna på ekonomin och alla samhällsfunktioner. Detta borde de avkrävas.
Om inte dessa unga män kan skapa förändring i hemlandet vem ska då göra det? Kvarlämnade kvinnor och barn?
Heidi Avellan:
Birgitta Hernestam inledde denna debatt den 23 november. Sedan dess har flera skribeter svarat på inlägget och med detta läsarbrev sätter vi punkt för debatten om de ensamkommande och deras möjlighet att bidra till en gynnsammare utveckling i Afghanistan för denna gång.
Gå till toppen