Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska dopningschefen: ”Alla ryssar kommer betraktas med misstro”

Ryssland kastas ut ur OS och får inte vara med i vinter-OS Sydkorea i februari. Men ”rena” ryskare idrottsutövare kommer få tävla i spelen under olympisk flagg.
– Eftersom den ryska antidopningsverksamheten varit så korrupt så kommer alla ryska idrottare betraktas med misstro – även de som inte varit dopade, säger den svenske dopningsbasen Åke Andrén Sandberg.

Ryssland slängs ut från OS.Bild: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Internationella Olympiska kommitténs beslut på tisdagen slog ned som en bomb. På grund av statlig systematisk dopning får landet inte ställa upp i vinter-OS i februari. Rena ryska idrottare kommer dock få tävla – under olympisk flagg.
Åke Andrén Sandberg är ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommitté och välkomnar beslutet. Sandberg skriver i ett pressmeddelande att Svensk antidopning med stor sorg tagit del av avslöjande det senaste året av den systematiska dopningen i Ryssland.
”Svensk Antidoping är beredda att hjälpa Ryssland att reorganisera sin antidoping-verksamhet.”
– Statskontrollerad doping förstör förtroendet för hela antidopingarbetet, förstör glädjen med idrotten och fokuserar på fusk, doping och antidoping istället för på idrottens positiva sidor, förklarar Andrén Sandberg.
Samtidigt erbjuder han svensk hjälp till Ryssland. Så att de ryska eltidrottare kan komma tillbaka och tävla på lika vilkor.
– Svensk Antidoping är beredda att hjälpa Ryssland att reorganisera sin antidoping-verksamhet på alla de sätt som vi kan (redan idag testar det svenska dopinglaboratoriet ryska dopingprov i Huddinge), säger Andrén Sandberg i pressmeddelandet och fortsätter:
– Svensk antidoping önskar att rysk antidoping skall kunna återupprättas så att vi får se ryska idrottsutövare tävla på de internationella arenorna igen och att våra svenska idrottsutövare då får tävla mot dem i ärlig kamp.
Gå till toppen