Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hårda vindar drar in över Skåne – och sedan kommer blötsnön

Under torsdagen drar starka vindar in över västra Skåne – och de ser ut att hålla i sig under hela helgen. SMHI har utfärdad en klass 1-varning över Öresund och Kattegatt – helgvädret domineras av blåst och blötsnö.

Bild: Johan Nilsson/TT Ralf Hirschberger
Redan under torsdagskvällen börjar de hårda vindarna, då uppmanas vindkänsliga fordon att inte köra över Öresundsbron fram till klockan 20 ikväll.
– Det är just nu ett lågtryck som rör sig in från norska havet och i och med det blir det blåsigt. Under dagen kommer vindstyrkorna att nå upp till hårda vindbyar på mellan 16-20 meter per sekund. Mot kvällen ser vindarna ut att kunna öka ytterligare, främst norrut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.
Utöver blåsten kommer även regn och blötsnö att dra in över Skåne i helgen.
– Det kan vara regnskurar under fredagen men det finns små solchanser när molntäcket luckras upp lite runt lunch. Sedan är det lite kyligare luft som rör sig in som under lördagen – då kan vi få inslag av blötsnö.
Läs mer: Ovanligt höga vattennivåer i Rönne å – men ingen risk för översvämning än
Blåsten håller i sig under hela helgen. Under fredag kväll och lördag morgon tilltar den och styrkorna kan återigen nå upp till hårda vindbyar.
– Det kommer att vara blåsigt av och till fram till söndag eller måndag, säger Charlotta Eriksson.
Hur ser snöchanserna ut för de som hoppas på en vit jul?
– Våra prognoser visar ju bara tio dygn framåt. Det finns inslag i prognosen av snö och blötsnö men det finns ingenting som visar på att vi kommer att få ett snötäcke – i alla fall inte under de kommande tio dagarna.
Läs alla artiklar om: Ihållande regn
Gå till toppen