Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Entofoder

Helsingborgsföretag vill börja odla ätbara insekter

Helsingborgsföretaget Entofoder vill starta uppfödning av gräshoppor som livsmedel. Företaget är också en av medlemmarna i en ny branschförening som ska lägga grunden för en ny livsmedelsindustri med ätbara insekter.

Stekta syrsor är späckade med protein.Bild: Marcus Ericsson/TT
Redan idag framställer Helsingborgsföretaget fiskfoder genom odling av larver från vapenflugor. Larverna matas med avfall från frukt och grönsaker. Sedan torkas larverna och mals till insektsmjöl, som blir näringsrik mat till bland annat fiskodlingar.
Erik Stenberg och Fredrik Holmgren Holm är grundare av Helsingborgsföretaget Entofoder.
Nu vill företaget bredda verksamheten med andra typer av insekter, som mat till människor.
– Framöver hoppas vi att Livsmedelsverket ger ett godkännande för humankonsumtion av insekter. I sådana fall siktar vi på odling av gräshoppor och syrsor som är riktiga höjdare som mat, säger Erik Stenberg, medgrundare av Entofoder.
Gräshoppor och syrsor är riktiga höjdare som mat
Hur stor är marknaden för insekter som livsmedel?
– Idag är den obefintlig i Sverige, eftersom verksamheten ännu inte är laglig. Men när det väl blir tillåtet så handlar det en hel del om att ändra ett konsumtionsbeteende. Om man då tänker sig att endast någon procent av Sveriges befolkning skulle börja äta insekter på regelbunden basis, så utgör det ändå en relativt stor marknad, säger Erik Stenberg.
Stekta syrsor kan bland annat ätas som snacks.Bild: Marcus Ericsson/TT
Entofoder är också ett av sammanlagt nio insektsföretag i landet, som har gått samman i en ny branschförening som döpts till Insektsföretagen. Föreningen ska bland annat underlätta arbetet med att ta fram ett regelverk kring ätbara insekter, och lägga grunden för en ny hållbar och klimatsmart livsmedelsindustri.
– En viktig del av arbetet den första tiden blir att sätta upp riktlinjer för vilka krav som ställs på olika insekter som råvara vid import och produktion, samt hur vi på ett säkert sätt saluför nya livsmedelsprodukter. Vi vill tillsammans med Livsmedelsverket jobba fram bra och tydliga riktlinjer här, säger Ellen Gellerbrant, tillförordnad talesperson för den nya branschorganisationen.
Fakta

Fredagsmys med gräshoppor i tacos (tacos de chapulines)

Ingredienser:

500 gram gräshoppor rensade från ben och vingar (finns att köpa frysta hela gräshoppor i Danmark).

3 skalade och hackade vitlöksklyftor.

1 urkärnad och hackad serrano-chilifrukt.

1/2 hackad gul lök.

1 deciliter olja; solros eller annan smaklös olja.

För smaksättning:

1 klyftad lime, salt.

Tillagning:

Hetta upp oljan i en panna. Sautera lök, vitlök, chili i oljan tills löken börjar bli genomskinlig. Fiska upp lök, vitlök, chili ur oljan med en hålslev. Oljan har nu tagit smak av ingredienserna.

Sautera gräshopporna i oljan tills de blir krispiga. Detta tar bara några minuter (beroende på värmen på oljan).

Fiska upp gräshopporna och låt överflödig olja rinna av. Pressa över lime och smaksätt med salt och servera direkt. Äts antingen som fingermat eller som tillbehör i taco med majstortilla och guacamole.

Gå till toppen