Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Regeringsbeslut idag: Kullens fyr blir byggnadsminne

Regeringen säger ja. Nu får Sveriges ljusstarkaste fyr skydd som byggnadsminne.

Nu har Kullens fyr fått status som byggnadsminne. På torsdagen fattade regeringen beslut.Bild: Anders Malmberg
Det har varit en lång resa mot byggnadsminnesförklaring. Redan 2004 väcktes frågan sedan man fem år tidigare gjort en inventering av svenska fyrplatser.
Men någonstans tog processen stopp. Och först 2015 satte Riksantikvarieämbetet upp Kullens fyr på sin lista över lämpliga objekt att skydda. Detta sen man fått fyrens ägare Sjöfartsverket med på tåget.
– Det är en jättegammal fyrplats – näst äldst i Sverige. Fyren har ovanlig och påkostad arkitektur, har Jan Karlsson på Riksantikvarieämbetet tidigare sagt till HD.
Men det dröjde till torsdagens regeringssammanträde innan beslut fattades. Då blev Kullens fyr ihop med sju andra marina objekt i Sverige byggnadsminnen.
– Fyrplatserna är en självklar del av vårt kulturarv. Genom dem får vi ökad kunskap om sjöfartens och samhällets historia. Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar genom att bevara dessa fyrplatser för framtiden, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.
Anledningen till att Kullens fyr kommit med är den anses ha ett särskilt högt värde. Fyren har anor sen Tycho Brahes tid och är förutom Sveriges ljusstarkaste även den högst belägna.
– Det är viktigt att förvalta fyren så att de kulturhistoriska värdena inte förvanskas. Nu får Kullens fyr skyddsbestämmelser, säger Maja Flykt på regeringskansliet.
Så här ser motiveringen ut för Kullens fyrplats:
”Kullens fyrplats har anor som fyrplats sedan 1560 och är därmed den näst äldsta fyrplatsen i nuvarande Sverige. En rad olika fyrar med såväl ljuslanternin som öppen ved- och stenkolseld har funnits på platsen. Kullen har idag Sveriges högst belägna fyr och är en av de få fyrar i landet som har den största storleken (1:a ordningen) av planlins installerad. Fyrbyggnaden har en påkostad och i detta sammanhang ovanlig arkitektur med fasadbeklädnad av ohuggen granit och detaljer i huggen granit från det närbelägna Kullaberget. Bostadshuset är till det yttre väl bevarat och berättar om levnadsbetingelserna vid fyrplatsen."
Inte bara fyren ingår i byggnadsminnen, utan även fyrmästarbostaden som byggdes 1899-1900 och kustbevakningsstationen som byggdes under 1940-talet.
Under hösten har renovering av Kullens fyr pågått. Bland annat har fönster fixats till och alla fogar. Sen fyra år tillbaka arrenderar Per Sjögren fyren och driver bland annat kaféverksamhet där.
Gå till toppen