Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Lotta Schüllerqvist: Trump trampar på ännu fler tår

Protester utbröt över hela arabvärlden efter att USA:s president Donald Trump gjorde det mycket kontroversiella draget att erkänna Jerusalem som huvudstad för staten Israel.Bild: Bilal Hussein
President Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit har väckt starka reaktioner runtom i världen. Häpnad, oro, vrede och fördömanden har uttalats av i stort sett alla ledare och kommentatorer, med undantag för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Trumps anhängare på hemmaplan.
Många kritiska röster talar om risken för våldsamma protester, inte bara bland palestinierna utan i hela arabvärlden. Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas har utlyst generalstrejk och utnämnt fredagen till en ”vredens dag”, och Hamasledningen i Gaza hotar att öppna ”helvetets portar”. Och andra talar om risken för en tredje intifada.
Frågan är dock om den palestinska vreden låter sig organiseras till något mer än de vanliga kortlivade protesterna som brukar utbryta efter olika israeliska provokationer.
Många palestinier är konflikttrötta och uppgivna – de har förlorat tron på att ockupationens förtryck någonsin ska få ett slut.
Men om ett verkligt palestinskt uppror skulle bryta ut så kommer det knappast att vinna något verkligt stöd från omvärlden – västmakterna kan inte ställa sig bakom våld och blodsutgjutelse, och arabvärlden har inget intresse av fler konflikter än de som redan pågår.
Istället för att fokusera på risken för våld borde omvärlden protestera med kraft mot det brott mot internationell rätt som Trumps utspel utgör. Enligt FN:s resolution 478 är Jerusalems östra halva ockuperad av Israel, och dess status får inte ändras.
En annan fråga gäller den israelisk-palestinska fredprocessen. Många anser att Trump nu har skjutit den i sank definitivt. Men den har redan upphört, som en följd av Israels omfattande utbyggnad av bosättningar både på Västbanken och i östra Jerusalem. Och Trumps chockterapi kan knappast få igång den igen, vad han än säger.
Gå till toppen