Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmad version av ”Flickan med svavelstickorna” får premiär på Bio Maxim

Öresundsteaterns Brukarensemblen har bearbetat H C Andersens saga ”Flickan med svavelstickorna” – och gjort en film som får premiär på bio.

Linda Forslund i ”Flickan med svavelstickorna”.Bild: Per Ullberg
Ensemblen har tidigare använt sig av filmade inslag i sina föreställningar, men det här är första gången som de har gjort en hel film.
– Det blir ingen teater, utan det blir biovisningar, säger Per Ullberg, konstnärlig ledare på Öresundsteatern.
Filmen spelades in i Landskrona under tre veckor i oktober och har sedan redigerats av Per Ullberg. Den är 23 minuter lång.
– Det är ju en ganska kort saga, men den innehåller väldigt mycket. Det är en så pass stark berättelse så jag hoppas att man ska gå därifrån och känna att man har fått med sig någonting – och det tror jag att man gör, säger Per Ullberg.
Brukarensemblen tar sig an H C Andersens saga ”Flickan med svavelstickorna” med filmen som berättarmedel. Från vänster fram: William Pedersen, Linda Forslund och Odd Ellgård.Från vänster bak: Mikael Andersson, Patrik Ekelund, Simon Otterström, Max Åbjörnsson och Mikael Åkesson.Bild: Per Ullgren
Historien om den fattiga flickan som på nyårsafton beger sig ut barfota i snön för att sälja svavelstickor har fått skrivas om för att passa den nio personer stora ensemblen.
– Det är ju bara en roll – flickan. Det fick bli en ganska bearbetad version för jag har fått skriva om den och tillsatt flera roller så att ensemblen ska få någonting att göra. Det är en helt ny version av ”Flickan med svavelstickorna”, dock naturligtvis med själva grundhistorien kvar.
”Flickan med svavelstickorna” har premiär lördagen den 9 december på Bio Maxim i Landskrona och visas därefter den 10, 16 och 17 december.
Gå till toppen