Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lätt att fylla julklappssäck till behövande

I år hoppas välgörenhetsstiftelsen Jonsters Charity kunna samla in 2 000 julklappar som sedan delas ut till barn och ungdomar. Det såg också lovande ut redan när insamlingen startade på lördagen.

I år är det sjätte året i rad som Jonsters Charity arrangerar en insamling av julklappar till barn och ungdomar som annars kanske inte får någon. De tidigare åren har man sammanlagt fått ihop 10 000 julklappar och i år är målet 2 000.
Under lördagen stod flera medlemmar från stiftelsen på Väla för att ta emot paketen. En strid ström av barn och vuxna kom till den tillfälliga insamlingsmontern med fint inslagna paket för att lägga ner dem i de stora glasboxarna.
Det ska vara en nyinköpt julklapp för mellan 100 och 150 kronor med en lapp på där det står om den är tänkt till en flicka eller en pojke och vilken ungefärlig ålder man har tänkt att klappen kan passa till.
Marlene Jonasson hälsar på hos tomten med sönerna Charlie och Casper innan de själva lämnar över några julklappar.Bild: Britt-Mari Olsson
Femårige Charlie och lillebror Casper, ett år, hjälps åt att lägga ner sina fyra julklappar.
– Det är en Barbie och en docka till en flicka, säger Charlie och passar också på att hälsa på tomten för att önska sig en egen julklapp.
– Vi har två paket till flickor och två till pojkar med oss, det brukar vi ha, säger mamma Marlene Jonasson.
Familjen från Hasslarp har skänkt julklappar till insamlingen de senaste fyra åren och även gett bidrag till andra arrangemang som stiftelsen ordnar.
– Jag tycker att de gör ett jättebra jobb, säger hon.
Tommie Holmertz och Elise Åslund ville vara med och skänka julklappar med Jonsters Charitys insamling.Bild: Britt-Mari Olsson
Tommie Holmertz lägger ner en julklapp tillsammans med dottern Elise Åslund.
– Det är till en tjej som är i samma ålder som hon, två och ett halvt år, säger Tommie Holmertz.
Även han tycker att det är en viktig sak att vara med och skänka något till någon som inte har.
– Det är viktigt att vara givmild och det är viktigt att visa henne det också, säger han och tittar på dottern.
Bara en halvtimme efter öppningsdags börjar insamlingslådorna bli fulla och flera gånger under dagen kommer medlemmarna att tömma dem i ett tillfälligt lager på varuhuset.
Malin Hörberg sitter i stiftelsens styrelse och är glad för att viljan att skänka är så stor.
– Vi är många som vill hjälpa det tråkiga är att behovet ökar år för år.
Stiftelsen vet inte själva vad som finns i paketen, mer än vem gåvan är tänkt till.
– Det är många paket till de yngre barnen, men kanske inte så många till de äldre som pojkar mellan 13 och 18 år, säger Malin Hörberg.
Nytt för i år är att insamlingen fortsätter även efter lördagen. Under hela nästa vecka kan den som vill lämna in inslagna julklappar i Välas informationsdisk och på fredag, den 15 december, kommer stiftelsen att ta emot gåvorna på Ica Maxi på Regementsvägen mellan klockan 12 och 18.
Julklappsutdelningen sker sedan i samarbete med socialförvaltningen i Helsingborg och grannkommuner, skolsköterskor, svenska kyrkan, Hemlösas hus, familjecentralerna, kvinnojouren och elevhälsan.
Marlene Jonasson med sönerna Charlie och Casper skänker julklappar.Bild: Britt-Mari Olsson
Malin Hörberg och Olof Engvall från Jonsters Charity hoppas på rekordinsamling i år.Bild: Britt-Mari Olsson
Fakta

Jonsters Charity

En insamlingsstiftelse med syfte att samla in pengar för utdelning till välgörande ändamål.

Prioriterar utdelningar till organisationer som arbetar för barns bästa eller projekt som har direkt koppling till barn och ungdomar.

Årligen delar stiftelsen ut cirka en miljon kronor.

Styrelsen och volontärer arbetar helt ideellt.

Gå till toppen