Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborgselevernas hemska budskap gav pris i filmtävling

Steget från fest till tragedi kan vara kort. Inte minst om man kombinerar alkohol med bilkörning. Det är budskapet i en film som fem elever på Campeon frigymnasium i Helsingborg gjort.
Filmen prisas nu av skolsatsningen Prata om alkohol.

Dörren öppnas. Värden tar emot. Många är där, stämningen är hög och många dricker alkohol. Och mer alkohol. Och mer. Sedan bär det vidare. Ett gäng sätter sig i en bil och kör därifrån. Men färden får ett abrupt slut. Hur? Se gärna själv.
Dem fem bakom filmen – Filippa Olin, Fanny Weser, Elias Horn Maurin, Ida Stangfall och Hanna Sixten.Bild: Privat
Elias Horn, Filippa Olin, Hanna Sixten, Ida Stangfall och Fanny Weser har gjort filmen. Detta uppmuntrade av läraren Haris Suljanovic på Campeon frigymnasium i Helsingborg, där de fem eleverna går samhällslinjen i klass 2 alfa.
Filmen blev ett bidrag till skoltävlingen "Berätta för hundra andra" som arrangeras av Prata om alkohol med tanken att påverka andra att välja bort alkohol i trafiken.
Hur fick ni idén till er film?
– Vi började med brainstorming om hur vi skulle framföra budskapet och vi hade alla en liknande bild av vad vi ville göra. Sedan fortsatte vi prata om möjliga sätt att visa det på, säger Filippa Olin.
En scen ur Helsingborgselevernas prisade film.Bild: Ur filmen "Det påverkar oss alla"
Idén fick fastare former och blev till bidraget "Det påverkar oss alla". Eleverna bakom filmen medverkar själva, liksom några anhöriga, och har stått för filmarbetet.
– Det var väldigt kul att göra filmen, samarbetet fungerade bra eftersom vi hade en liknade bild av hur idén skulle bli verklighet.
Vilka reaktioner har ni fått?
– De som har sett filmen, som våra klasskompisar, har sagt att de tycker den är bra.
Brukar ni tala om alkohol annars?
– Man pratar om det, men alla är inte medvetna om vilka konsekvenser det kan få att dricka. Det är viktigt att tänka på att det kan påverka inte bara en själv, utan många andra, inte minst i trafiken.
Filmen var ett av 190 bidrag i årets upplaga av tävlingen. Helsingborgseleverna kom på tredjeplats.
"En snygg och trovärdig film med ett subtilt och smart bildberättande, bra tempo, skicklig ljudläggning och ett bra budskap som håller ihop i en helhet” heter det bland annat i juryns motivering.
Förstapriset gick till elever från Fria läroverken i Kalmar och elever från Grillska Gymnasiet i Västerås kom tvåa.
Gå till toppen