Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vänstern kräver tuffare regler för att stoppa sexuella kränkningar

Vänsterpartiet vill att Helsingborgs kommun ska sätta press på föreningar som får bidrag av staden.

Vänsterpartiet höll en stillsam manifestation i samband med tisdagens fullmäktigemöte för att fästa uppmärksamheten på förbättrade åtgärder för att förhindra sexuella kränkningar.Bild: Britt-Mari Olsson
Höstens avslöjanden med mängder av kränkningar och sexuellt våld mot kvinnor på flera områden i samhället har fått Vänsterpartiet att fundera på konkreta åtgärder. Åtgärder som kan genomföras på lokal nivå för att få ett definitivt stopp för kränkningar i framtiden.
Ett sätt skulle kunna vara att kräva av organisationer och föreningar som får större bidrag av kommunen att de ska kunna visa upp hur de arbetar med frågan.
– Man kan begära en återkoppling på vilka rutiner som finns och vilka åtgärder man vidtar om en kränkning upptäcks, säger Ingrid Mattiasson Saarinen i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp.
Samt att man i organisationen ska veta vem man ska vända sig till om man vill berätta.
– Många har ju trott att de har haft fungerande strukturer. Men hela Metoo visar ju att många inte haft det, säger hon.
#metoo har tydliggjort att kvinnor utsätts och har utsatts för olika typer av kränkningar under lång tid.Bild: Britt-Mari Olsson
Förslaget läggs fram som en enkel fråga under fullmäktigemötet i Rådhuset under tisdagen. Samtidigt passar partiet på att fråga vad staden gör eller har gjort för att sopa rent kring egen dörr i frågan.
För att sätta ytterligare tyngd bakom orden arrangerade partiet under tisdagen, precis innan mötet, en stilla manifestation utanför.
Rebecca Thell och Ingrid Mattiasson Saarinen på trappan till Rådhuset inför tisdagens fullmäktigemöte.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det här som hänt är allvarligt. Det går inte att fortsätta på samma sätt som tidigare, säger Ingrid Mattiasson Saarinen.
Under tisdagen kom också ett svar från den styrande majoriteten där man berättade vad man gör för att ställa krav på exempelvis föreningar. Några uttalade krav när det gäller att undvika just sexuella kränkningar finns inte men väl flera krav på olika typer av värdegrundsarbete inom föreningslivet.
Det pågår också ett arbete för att motverka sexuella övergrepp på barn och även med att ta in uppgifter från belastningsregistret för fritidsledare.
Vänsterpartiet tycker dock inte det räcker utan vill se tydligare åtgärder.
Partiet tycker inte heller att majoriteten i allmänhet gör tillräckligt som arbetsgivare i frågan. I svaret berättas dock bland annat om de metoder, planer och riktlinjer som finns inom staden för att motverka sexuella trakasserier. Det handlar om allt från exempelvis utbildningskampanjer inom diskrimineringslagstiftningen till arbetsplatsträffar och möjligheter att prata med företagshälsovården om man känner sig utsatt eller kränkt.
Men med höstens facit i hand tycker Vänstern att det är uppenbart att åtgärderna inte räcker.
– Jag är besviken på svaret. Jag hade hoppats att de skulle agera. Man tycker uppenbarligen att man är tillräckligt bra, säger Ingrid Mattiasson Saarinen.
Gå till toppen