Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

25-årig kvinna dog efter hon sökt vård för missfall

Kvinnan sökte vård för buksmärtor och blödningar men insjuknade sedan i blodförgiftning. Dagen därpå drabbades hon av hjärtstopp. Nu utreds händelsen som ägde rum i somras på SUS i Malmö.

Kvinnan lades in på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö som nu utreder händelsen.Bild: Johan Nilsson / TT
Kvinnan som var gravid i vecka 18 sökte akut vård och kom in till Skånes Universitetssjukhus i Malmö med smärtor och blödningar. Där bedömde man läget som ett pågående missfall och kvinnan lades in för vård.
En framkallad abort påbörjades när ultraljud visat att fostret saknade hjärtaktivitet. En timme senare försämrades kvinnan, hon fick hög feber och man misstänkte blodförgiftning. Antibiotikabehandling påbörjades men den 25-åriga kvinnan fick ett hjärtstopp, som dock lyckades hävas.
Senare under kvällen opererades kvinnan på grund av blödningarna. Läget ska då ha stabiliserats men försämrades igen dagen därpå. Då drabbades hon av flera hjärtstopp och hennes liv gick inte att rädda. Händelsen ägde rum i augusti i år.
Att en kvinna avlider i samband med missfall är mycket sällsynt och i det här fallet visar en bakterieodling som gjordes att kvinnan drabbats av grupp A-streptokocker, en infektion som spridit sig i blodet i form av blodförgiftning.
Nu utreder kvinnosjukvård, SUS, händelsen i en Lex Maria-anmälan.
– Det pågår en händelseanalys som ska klarlägga orsakerna men vi kan inte utesluta att det varit en fördröjd behandling. Det händelseanalysen ska visa är om det funnits tidiga tecken på en blodförgiftning som man missat, säger Daina Selga, chefläkare på SUS.
Dock ska behandlingen varit korrekt enligt Daina Selga. När kvinnan fick feber började man misstänka blodförgiftning och man behandlade henne därefter.
– Det här är en ovanlig infektion kan man säga. Och när man misstänkte en sådan, för det var ju i efterhand man kunde klarlägga vilken infektion det var eftersom att det tar tid att göra en odling, då fick hon korrekt behandling med antibiotika.
Gå till toppen