Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Formstark Paulsson gör SM-debut

Fysiken och formen är det minsta bekymret. När IFK Helsingborgs Isabelle Paulsson gör SM-debut gäller det att slappna av. – Jag försöker att inte göra för stor sak av det.

Senior-SM ställer tuffare krav på Isabelle Paulsson. Bland annat har hon ändrat i kortprogrammet.Bild: Mats Roslund
111.96. Med den siffran i ryggen skrinnar 19-åriga Isabelle Paulsson in till sitt första nationella seniormästerskap. Siffran berättar att hon satte personligt poängrekord i samband med elitserietävlingen i Karlskrona för en månad sedan.
– Det visar jag är form. Förberedelserna har fungerat jättebra och det har gått bra i alla höstens tävlingar. Jag känner mig peppad. Det gäller att inte bli för nervös trots att det är SM. Jag försöker att inte göra för stor sak av det.
På damsidan ställer 15 åkare upp. Att bara lyckas kvala in till SM är en prestation. Isabelle Paulsson är enda åkaren som representerar IFK Helsingborg. Inför tävlingen är hon rankad sjua i Sverige.
– Målsättningen är att hamna där. Jag siktar inte på medalj denna gång.
De stora förändringarna i upplägget rör kortprogrammet och tidslängden i friåkningen. I det förstnämnda har det tillkommit ett trippelhopp. Dessutom varar finalåkningen på söndag 30 sekunder längre.
– Jag är explosiv och har en tendens att gå mer på kraft. Mitt program är tekniskt sett inte det svåraste, men jag vet att det jag gör sitter ordentligt. Det gäller att inte ändra på konceptet för mycket.
Med is- och gympass lägger Isabelle Paulsson minst 15 timmar på konståkningen. Måndagar, tisdagar och torsdagar under säsongen står dubbla träningspass på programmet. Parallellt går IFK-aren sista året på Filbornagymnasiet.
– Och så hjälper jag till med träningar och annat i klubben. Men jag tycker bara det är kul.
SM avgörs i Skellefteå i helgen. Med sig har Isabelle Paulsson en av sina tränare, Lotta Falkenbäck. Hon konstaterar att adepten är en träningsprodukt.
– Talang kommer du på en bit. Men det blir också lätt att man tar motgångar sämre. Du blir psykiskt starkare om du måste fajtas för allt.
Konståkningsprofilen vill inte utlova att det väntar internationella mästerskap runt hörnet i det långa perspektivet.
– Men Isabelle har kapacitet att nå väldigt långt just för att hon är beredd att träna sig till mycket. Hon har tålamod, är envis och lämnar inget åt slumpen.

Så avgörs SM

SM i singel-, paråkning och isdans avgörs 14–17 december i Skellefteå Kraft Arena.
Isabelle Paulsson går in i tävlingen under fredagen.
Fre 15 dec, kl 19.25: Damer, kortprogram.
Sön 17 dec, kl 12.15: Damer, friåkning.
Kl 14.50: Medaljceremonier.
Gå till toppen