Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Stora VA-problem utanför Höganäs

En större spillvattenledning utanför Höganäs gick sönder under torsdagskvällen och stora delar av Nygårdakorset spärrades av. Först imorgon kommer trafiken att löpa som vanligt igen.

Ett djupt hål har grävts vid en fastighet i Nygårdakorset, för att komma åt en vattenläcka och en trasig spillvattenledning.Bild: Anders Malmberg
Redan på torsdagskvällen fick kommunens VA-avdelningen signaler om att något var fel med en stor spillvattenledning i närheten av Nygårdakorset utanför Höganäs. Vid 18-tiden skickades jouren dit.
– Då slog en villaägare larm sedan det gurglade i källaren. Vår jour åkte dit och vi kunde konstatera att spillvattenledningen kollapsat helt. Villaägaren fick hela källaren full med avloppsvatten och det har varit kaos i natt, säger VA-chef Fredrik Arthursson.
Under hela natten och under fredagen arbetade VA-avdelningen frenetiskt på platsen och grävde fram spillvattenledningen som är en halv meter i diameter.
Genom att lägga en tillfällig ledning uppe på vägen pumpades avloppsvattnet förbi den kritiska punkten. Detta fick dock stora följder för trafiken längs med Nygårdavägen och Hustoftavägen.
Under fredagen stängdes Nygårdavägen av för trafik redan vid S:t Andreas väg och även Hustoftavägen stängdes av från väg 112 i norr fram till Nygårdakorset.
Hela Nygårdakorset blev dock inte avspärrat. Det går att ta sig fram till Ingelsträde om man kommer söderifrån på Hustoftavägen och sedan svänga höger ut på Nygårdavägen mot Ingelsträde.
Under fredagen fanns det bara en tillfällig lösning på VA-problemen. Tidvis hade de närmsta husen inget vatten.
Delar av Nygårdakorset är avstängt på grund av en vattenläcka och en trasig spillvattenledning. En fastighet fick hela källaren full med avloppsvatten när läckan upptäcktes på torsdagskvällen.Bild: Anders Malmberg
På fredagseftermiddagen räknade VA-avdelningen med att Nygårdakorset delvis kommer att var avstängt fram till på lördagen.
När spillvattenledningen rasade samman följde även en del av villaägarens häck med ner i gripen.
– Den har troligen blivit anfrätt av svavelväte inifrån. Allt vår arbete försvåras också att det ligger en stor vattenledning ovanför spillvattenledningen och vi tror att den kan ha spruckit också.
Vid 14-tiden konstaterades att vattenledningen också var sönder och under hela dagen pågick grävningar i området.
Vid 15.30-tiden hade VA-avdelningen lyckats täta vattenläckan.
– Nu gör vi inte mer ikväll. Det är lönlöst att stå och gräva i en grop när mörkret fallit. Vi ger oss på det igen under lördagen när vi har dagsljus. Vi räknar med att kunna laga spillvattenledningen och efter det kan vi ta bort den tillfälliga ledningen, säger Fredrik Arthursson.
Gå till toppen