Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Byggglov för höga hus i Glumslöv

Tre nya fyravåningshus med 33 lägenheter får byggas i Glumslöv.
HSB Landskrona har i praktiken fått klartecken för bygget som mötts av protester från en del bybor som vill se lägre bebyggelse.

Kvarteret Handelsmannen, kallad Trekanten i folkmun, ligger mellan Heimdalsvägen och Glumslövsvägen
Bygglovet för kvarteret Handelsmannen, eller Trekanten som den kallas i folkmun, dröjer dock ett tag. Först ska fastighetsregleringen bli klar och dessutom ska utfarten mot Heimdalsgatan lösas.
Trafikverket har i sitt yttrande haft synpunkter på placeringen, oroliga för att strålkastarljus från bilar ska lysa rakt in i befintliga bostäder.
Enligt Trafikverket medför detta "en oacceptabel störning för de boende" och därför kommer inte myndigheten att bevilja det anslutningstillstånd som krävs.
Men stadsbyggnadschef Johan Nilsson räknar med att hitta en lösning.
– Vi får sätta oss ner och ta en diskussion med Trafikverket, säger han.
Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att stadsbyggnadsavdelningen har delegation att bevilja bygglov när dessa frågor är avklarade.
Och byggherren HSB Landskrona är redo att sätta spaden i jorden under nästa år.
– Ambitionen är att börja bygga under 2018, säger projektchef Anders Olsson.
Men han gör det med viss reservation.
– Det här har hållit på så länge så vi måste ha alla detaljer klara först, säger han, mån om att bygglovet först ska vinna laga kraft.
Redan 2014 planerade företaget ett hus med 36 lägenheter med säljstart hösten 2014.
Men arbetet med den nya detaljplanen drog ut på tiden. Fem våningar krympte till fyra våningar, med indragen toppvåning, efter att höjden fått kritik.
Men husbygget blir fortfarande för högt enligt en del bybor. De vill ha lägre bebyggelse som anpassas till befintlig villabebyggelse, men fick inget gehör när planen överklagades till högsta instans.
Så här är det tänkt att tre nya fyravåningshus ska se ut i bostadsrättsföreningen Handelsmannen i Glumslöv. Illustration: magasin A arkitekter
Nu handlar det om att bygga tre huskroppar med vardera 11 lägenheter, fördelat på fyra fyrarumslägenheter och sju treor. Områdets nivåskillnad kommer att utnyttjas till en ”källare” med plats för cyklar, lägenhetsförråd och parkering.
Det finns ännu ingen fastställd prislista för de nya bostadsrätterna, och inte heller något datum för säljstart. Klart är i alla fall att HSB Landskrona vill ha minst 50 procent sålda lägenheter, det vill säga 17 påskrivna avtal, innan man trycker på startknappen.
Läs mer: Grönt ljus för fyra våningar i Glumslöv
Läs mer: De vill stoppa husbygge i Glumslöv
Läs mer: Trots protest – ja till fyra våningar
Gå till toppen