Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: "Kommunen lever farligt när årets misstag belönas."

Bild: Erik Nylund
Alla organisationer söker framgången, det förlösande som kan utvecklas till stora pengar eller pynta uppdraget. En managementteori säger att man ska ha rätt att misslyckas, att idéflödet ska vara rikt och att resan får avgöra vad som sedan bär. Och är misslyckandet ett faktum kommer den lärande processen, misstaget ska föda ny kunskap.
Helsingborgs kommun seglar nu ut på djupt vatten och utlyser en tävling bland de anställda som kan nominera årets misstag och vad man lärt av det. 50 000 kronor hägrar och kan användas till kompetensutveckling för förslagsställaren och arbetsgruppen kring denne. Men kommunen lever farligt här.
Det hela görs lite med en klackspark, men idén kan föda nog så penetrerande tankar kring det offentliga uppdraget. Är en sådan tävling möjlig på ett sjukhus? Eller för ett kärnkraftverk? Eller inom polisen? Knappast, eftersom vi som medborgare där har fokus på att det ska göras rätt från början och att det är kvalitet. Och för att vi drabbas om misslyckandet blir ett faktum.
I rättvisans namn ska nämnas att tävlingen omfattar fler grenar än årets misstag; årets digitala lösning, årets miljökliv och så vidare. Totalt delas 250 000 kronor ut. Och kommunanställda såväl som privatanställda behöver sin uppmuntran.
Kommunerna har efterhand vandrat en lång väg från det ursprungliga uppdraget, inte minst i sina bolag. Kommunala Öresundskraft i Helsingborg gick, om uttrycket tillåts, på en rejäl stöt när det investerade i ett danskt energibolag. Helsingborg var en av de kommuner som 2008 förlorade mest på investeringar i amerikanska kommunobligationer. Många, många miljoner gick upp i rök.
Inom kommunala förvaltningar kopieras det privata näringslivet, dess attityder, synen på personalhantering och framgångsmodeller. Ibland blir spegelbilden övertydlig.
Kommunal kärnverksamhet ska grundas på lagar och regler, medborgarnas behov och ett demokratiskt uppdrag. Verksamheten ska drivas på ett rättssäkert och genomskinligt sätt. Beslutsvägarna är mer komplicerade än i privat verksamhet. Detta tvingar ofta fram en lite trög handläggning när allt ska prövas och värderas.
En kommun är inget riskkapitalbolag där det ibland kan räcka med att ett av tio projekt lyckas rejält för att kompensera de nio misslyckandena. Och en alltför yvig kreativitet, om man nu ser rätten till misslyckande som en kvalitet i sig, har ett annat pris. Det kan kräva nog så stora arbetsinsatser och tid innan insikten finns där att idén hamnat i en återvändsgränd.
I ett demokratiskt samhälle är det av högsta vikt att offentlig verksamhet är mer regelstyrd än idéstyrd. Skälet är bland annat att skattepengar måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt och att medborgarna får sitt utbyte. Mot den bakgrunden borde man även ha en tävlingskategori för kommunanställda som under året gjort mest rätt från början. Att den saknas är också ett tidens tecken.
Gå till toppen