Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kräver att brister åtgärdas på Malens förskola

Stora brister i städning, underhåll och ventilation tvingar kommunen att kräva åtgärder.

Det var i samband med en inspektion som kommunens miljöavdelning upptäckte bland annat stora brister i städningen på Malens förskola. Dessutom konstaterades att underhållet av lokalerna är mycket eftersatt. Miljöavdelningen pekar på att bristerna i städningen är stora och att förskolan invändigt är mycket sliten. Detta för med sig att det är svårare att hålla rent och att förebygga smittor.
– Man behöver åtgärda det så snart som möjligt, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Angelica Hunyor.
Någon godkänd obligatorisk ventilationskontroll, så kallad OVK, finns inte heller. Enligt en tjänsteskrivelse innebär det att detta omöjliggör en god luftkvalitet inomhus. Det påpekas även att luftens kvalitet är väldigt viktig ur hälsosynpunkt.
Från miljöavdelningens sida påpekas att en dålig luftmiljö kan drabba små barn särskilt negativt. Då de har mindre kroppar får de i sig större mängder gift i förhållande till kroppsstorlek.
Behöver föräldrarna vara oroliga för sina barns hälsa?
– Hade jag upplevt det som så dåligt hade jag lagt ett förbud med en gång. Min bedömning är att man inte behöver stänga nu direkt, säger Angelica Hunyor.
Att städa ser man som en kortsiktig lösning men inte en lösning som räcker för att långsiktigt säkerställa barnens bästa och hälsa.
Bristerna bedöms som allvarliga och dessa vill miljöavdelningen se åtgärdade. Om ingenting görs kan myndighetsnämnden besluta om ett förbud mot att bedriva förskoleverksamhet i lokalerna.
Kommunen tittar just nu på den framtida förskoleorganisationen och exempelvis var förskolor ska finnas i framtiden. I den utredning som gjorts planeras för att lägga ner just Malens förskola. Utredningen vill även se större förskoleenheter än i dag.
Utbildningsnämnden fattade vid senaste sammanträdet beslut om att bristerna ska vara åtgärdade senast den 31 januari nästa år. Om bristerna inte kan åtgärdas ska alternativa lokaler finnas tillgängliga från den 1 mars nästa år.
På kommunens hemsida beskrivs Malens förskola som en centralt belägen förskola med mycket charm och härliga lokaler. Förskolan finns på Allévägen i Båstad och där finns 36 barn uppdelade på två avdelningar.
Gå till toppen