Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringen lyssnar på C-kritik

Regeringens förslag om att ensamkommande med utvisningsbeslut ska få stanna hänger på att Centerpartiet kan övertygas. – Det klart att vi lyssnar, säger migrationsminister Heléne Fritzon om C:s kritik mot förslaget.

Protester nyligen vid Migrationsverkets förvar i Åstorp när en grupp ensamkommande utvisades, trots att nya regler kan vara på gång. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
För några veckor sedan enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny chans att stanna i Sverige för att läsa på gymnasiet.
Centerpartiet driver också frågan om att ensamkommande som har drabbats av orimliga handläggningstider ska få stanna. Men i en debattartikel i veckan skrev C-ledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson att förslaget i nuläget har för många hål och brister. De kritiserar bland annat att det bara gäller de som lämnade in sin asylansökan senast den 24 november 2015, då asylpolitiken skärptes.
Utan C:s stöd kan regeringen inte få igenom förslaget i riksdagen. Övriga allianspartier har sagt nej.
– Det klart att vi lyssnar. Vi är väl medvetna om när vi tar det här initiativet att vi behöver en bred uppslutning i Sveriges riksdag för att förslaget ska vara möjligt att lägga, säger Heléne Fritzon till TT.
– Vi får återkomma, men vi analyserar naturligtvis det som står i C:s artikel och de ståndpunkter som förs fram.
Fritzon säger att det förs underhandssamtal om förslaget, inte minst i riksdagen.
Regeringens ambition är att de nya reglerna ska vara på plats före sommaren. Därför brådskar det att få fram ett lagförslag som det går att få uppslutning kring.
– Jag vill inte ge mig in på en tidsplan, men det klart att det handlar om de närmaste veckorna, säger Fritzon.
Johanna Jönsson säger att hon utgår från att regeringen lyssnar på Centerns inspel.
– Mycket är fortfarande oklart i förslaget och vi får se när de täppt till de luckorna hur vi ska förhålla oss till det, säger hon.
C har hela tiden varit kritiskt till att regeländringarna görs i gymnasielagen och kopplas så hårt till studier.
– Människor som skulle omfattas av det här och blir erbjudna ett arbete, kommer faktiskt inte att kunna ta det arbetet. Det tycker vi är helt orimligt, säger Johanna Jönsson.
Fakta

Förslag om ensamkommande

De som ges ny möjlighet till uppehållstillstånd är de ensamkommande som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som:

har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket

har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs efter den 20 juli 2016)

registrerats som barn vid ankomst

studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå

fortfarande befinner sig i landet, och

inte har begått brott

En ansökan ska lämnas in inom tre månader från det att bestämmelserna träder i kraft. Ambitionen är att lagen ska börja gälla före sommaren 2018.

Källa: Regeringen

Gå till toppen