Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ted Rosvall får kunglig medalj

Nu väntar prisutdelning på Stockholms slott för populär släktforskare.

Ted Rosvall har gjort förtjänstfulla insatser som genealog och kulturförmedlare.Bild: HANNA SVENSSON/Sveriges släktforskarförbund
Ted Rosvall, som är ett känt ansikte i släktforskarvärlden, prisas nu för sin kulturella gärning. Den 30 januari föräras han en kunglig medalj i 8:e storleken. Utdelningen sker på Stockholms slott.
– Det känns väldigt roligt, både för mig och för släktforskarrörelsen som nu får detta erkännande, säger Ted Rosvall.
I motiveringen skrivs bland annat "... för förtjänstfulla insatser som genealog och kulturförmedlare".
Ted Rosvall (f 1952) är förläggare, föreläsare och författare. Han har på det egna förlaget Rosvall Royal Books utgivit ett 25-tal böcker med anknytning till Europas kungahus. Bland annat har det genealogiska uppslagsverket "Bernadotteättlingar" (som gavs ut 1992 med ny utökad upplaga 2010) fått stor uppmärksamhet.
– Jag vet också att hovet prenumererar på min tidskrift Royalty Digest Quarterly, säger Ted.
Den kungliga medaljen kommer att delas ut av kung Carl XVI Gustaf. Även drottning Silvia kommer att närvara vid ceremonin.
– Det blir också blir mingel med övriga pristagare, champagne och rundvandring i slottet, säger Ted.
För de flesta är Ted Rosvall också känd från tv och det populära programmet "Vem tror du att du är?" Där hjälpte han till med researchen i alla avsnitt för åren 2008–2015 och var med i programmet i 32 av dem.
Ted Rosvall var ordförande i Sveriges släktforskarförbund i åtta år, 2000–2008, och har sedan 2014 en blogg på släktforskarförbundets nättidning Rötter.
– Jag har hyfsat många läsare. Den senaste bloggen lockade över 5 000 besökare. På så vis sprider jag och förmedlar släktforskning via moderna media.
Tillsammans med Anna-Lena Hultman har han också sammanställt släktforskarförbundets handbok Emigrantforska på nätet, som utkom under 2017.
Ted Rosvall, som bor i Falekvarna utanför Falköping, har varit kyrkomusiker i 40 år, men är numera pensionär. Han har släktforskat i 50 år.
– Men jag är inte pensionär i vanlig mening. Jag har en ganska välfylld almanacka. Det är mycket föreläsningar om släktforskning. Bland annat ska jag på turné i Skåne i början av 2018. Jag kommer till Trelleborg den 5/2, Limhamn den 6/2 och Kvidinge den 8/2. Jag är ledig för uppdrag den 7/2...
Och så är det fler böcker på gång. Ted Rosvall är även redaktör för Släktforskarnas årsbok. Nu är det årsboken för 2018 som ska färdigställas.
– Just nu håller jag på med den och söker kvinnor som vill skriva, säger Ted.
Gå till toppen