Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Här är hjälpen i jakten på rötterna

Thomas Fürth är en av författarna till släktforskarförbundets nya handböcker.

Thomas Fürth blir författare till handboken ”Rötter utanför Norden”, som ges ut av Sveriges släktforskarförbund 2019. Thomas Fürth är ordförande i Genealogiska Föreningen och ordförande i Judiska släktforskarföreningen i Sverige.Bild: ROLAND CLASSON
Det är många handböcker, häften och skrifter på gång i Sveriges släktforskarförbund den närmaste tiden. Alla som letar efter sina rötter har många möjligheter att få veta mer tack vare denna satsning.
Här är några av nyheterna:
Handboken ”Arkiveringskunskap för släktforskare” av Jan Appelquist blir klar lagom till Släktforskardagarna i Växjö i september 2018.
– Det är ett mycket efterfrågat ämne och boken skrivs av en synnerligen kompetent person, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförening.
I början av 2018 kommer ”Att släktforska på 1900-talet”, ur förbundets skriftserie, författad av Daniel Johnsson.
Nästa år släpps även häftet ”Släktforskning i spanskspråkiga länder”, där Jojje Lintrup är författare.
Det är också redan nu planerat för två handböcker 2019:
Den ena är ”Rötter utanför Norden” där Thomas Fürth är författare.
– Thomas Fürth är ordförande i Genealogiska Föreningen, ordförande i Judiska släktforskarföreningen i Sverige och har ett brett internationellt kontaktnät.
Den andra handboken som ges ut under 2019 är ”Släktforskning i städer” av Claes Westling och Bo Lindwall.
– Det kan vara komplicerat att forska i städer, men här kommer vi att få lära oss om bland annat skråväsendet och rättssystemet, säger Erland.
Släktforskarförbundet förbereder även en nyutgåva av skriften ”Svenska sjukdomsnamn i gångna tider”, som författats av Gunnar Lagerkrantz.
Sveriges släktforskarförbund har sedan 2009 hittills gett ut 16 handböcker i olika ämnen. Den senaste, ”Släktforska om sjöfolk”, författades av journalisten Eva Johansson och släpptes lagom till Släktforskardagarna i Halmstad i augusti.
Gå till toppen