Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Husförhör som ger svar i släktjakten

Sök i husförhören - här finns uppgifter om släktingarna.

Så här kan det se ut i ett husförhör. Exemplet är från 1870-talet och gäller för Kuttaboda Mellangård i Åseda församling, Kronobergs län, Småland.
Det finns numera digital tillgång till svenska husförhörslängder för åren 1860–1920.
Det är Arkiv Digital som i samarbete med nätbaserade släktforskningsföretaget MyHeritage (som bygger släktnätverk) utökat sitt register med 20 år och nu även har ett sökbart personregister för 1860 och 1870. Tidigare var databasen sökbar för åren 1880–1920.
Totalt innehåller databasen för husförhörslängderna 1860–1920 inte mindre än 73 miljoner poster, en ökning med 26 miljoner nya poster.
I husförhörslängderna finns många av de uppgifter man letar efter som släktforskare: födda, döda, äktenskap, in- och utflyttning, adresser och förändringar i hushållssammansättningen.
En person kan finnas med flera gånger i registret beroende på hur många gånger han eller hon har flyttat.
Dock saknas många stockholmare i husförhören 1860-1920. I Stockholm användes nämligen ett annat system för att hålla koll på invånarna, det så kallade rotemanssystemet. Den som vill få alla svar kan söka i Rotemansarkivet 1878–1926 via Stockholms stadsarkiv eller via Rotemannen 3, en dvd/usb som tagits fram av Stockholms stadsarkiv i samarbete med Sveriges släktforskarförbund.
Arkiv Digital, huvudsponsor för Släktforskardagarna, har under de senaste tolv åren fotograferat släktforskningsmaterial i färg – och i snabb takt ökat utbudet. Totalt finns det nu omkring 76 miljoner bilder av historiskt källmaterial i Arkiv Digitals samlingar.
Förutom de fotograferade arkivhandlingarna som kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker, militära rullor och mera för hela Sverige får man i Arkiv Digital även tillgång till de sökbara databaserna, bland annat Sveriges befolkning 1950 och 1960.
Sveriges släktforskarförbund har haft planer på att göra en sökbar databas (dvd/usb) för Sveriges befolkning 1860. Hur det blir är nu oklart i och med att Arkiv Digital och MyHeritage lagt ut husförhören på nätet för 1860–1920.
Gå till toppen