Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljus och julmusik talar om för tomten vem som har varit snäll

På Östergatan, precis vid Rådhustorget, är ett rött hjärta målat på gatstenen. Det finns olika uppgifter om varför.

Sonja och Tony Nord kollar in det röda ljuset och julmusiken.Bild: Mikael Anjou
Sonja Nord är på väg till förskolan strax före gryningen och väljer vägen över hjärtat. Då spelas några takter ur en engelsk julsång och en röd lampa börjar sprida sitt sken.
Sonja lyser också upp, går ut ur ljusfläcken, tillbaka in och får igång musiken och ljuset igen, medan pappa Tony Nord väntar.
– Sonja upptäckte den för fyra dagar sedan, säger han och delar med sig av Sonjas analys:
– Ljuset och musiken är för att tomten ska veta att man har varit snäll.
En skymningstimme på samma plats rymmer Leo Karlsson ur barnvagnen och ställer sig mitt i ljuset och musiken. Han gillar läget utan att förmedla några teorier.
– Väldigt kul, jag är nästan chockad över att hitta något så roligt i Landskrona, säger Leos morbror Tobias Karlsson, på besök från Marieholm.
Leos mamma Sandra Karlsson försöker plantera idén att man ska pussas under lampan, men han ser saken helt annorlunda och tar skydd hos Pia Lindberg.
Stadsmiljöförvaltningen hävdar i ett mejl att det rör sig om en interaktiv mistel, som staden och två fastighetsägare satt upp. Syftet är att göra stadsmiljön intressant och spännande och locka fler besökare, skriver stadsbyggnadschef Tora Broberg.
Misteln har i brittisk tradition funktionen att legitimera pussar, men den ser i sig inte så spännande ut. Ovanför hjärtat på Östergatan skymtar vi ingen mistel i mörkret, bara taggig järnek – men den är ju så vacker.
Leo Karlsson ger sig hän och badar i det röda ljuset, medan musiken strömmar.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen