Mögel i sovrummet, igensatta ventilationskanaler och fuktskadade badrum. Det är några exempel på problem som Helsingborgs stads miljöinspektörer hittat i hyreshus i staden. Inspektionerna ska leda till en bättre miljö för dig som bor där.
Vi kliver in i trapphuset i ett anrikt hyreshus i de södra delarna av Helsingborg. En av hyresgästerna kommer ut tvättstugan med tvättpåsen över axeln. Vi presenterar oss och blir insläppta i tvättstugan.
En ventil är dammig och behöver rengöras, men tvättstugan klarar sig utan anmärkningar. Vi fortsätter ut i den brungula källarkorridoren.
– Det luktar som det brukar lukta i en källare i ett hyreshus. Här finns det inget som tyder på problem med fukt, och det är bra, säger miljöinspektör Sara Odelius Gordon, som är ute på tillsyn tillsammans med två kollegor.
Miljöförvaltningens inspektörer besöker varje år ett antal hyreshus i kommunen. De kontrollerar exempelvis ventilation, temperatur, underhåll och om det finns fukt eller skadedjur.
– Hyresvärdar ska jobba förebyggande och fortlöpande med dessa frågor, något de kan ha kommit olika långt med, säger miljöinspektör Anna Hellstedt.
Om inspektörerna upptäcker en brist behöver hyresvärden åtgärda den. Inspektionerna riktar in sig på bostadsområden där miljöförvaltningen tror att det kan finnas ett behov av att utreda boendemiljön.
– På så vis tror vi att tillsynen gör mest nytta och att vi når invånare som annars inte får sin röst hörd. Ibland vet invånarna inte vart de kan vända sig om de har problem i sin bostad, säger miljöinspektör Robert Jakobsson-Åhl.
Det händer att hyresgäster kämpar länge för att få brister åtgärdade.
– Jag minns en hyresgäst som hade klagat på att det luktade avlopp i köket. Hyresvärden hade inte rättat till det. Problemet togs upp när vi var där och sedan ska det ha löst sig, säger Anna Hellstedt.
Miljöinspektörerna undersöker gemensamma utrymmen som tvättstuga, förråd, källare och vind. De besöker också några lägenheter i varje hus. Innan inspektionen informeras de boende och hyresvärden via brev om inspektionen ska ske. Miljöinspektörerna åker två och två och legitimerar sig alltid.
– Vi blir ofta väl bemötta. Vi är ju där för att boendemiljön ska bli bättre, säger Robert Jakobsson-Åhl.
Inspektionerna görs under den kallare delen av året, bland annat för att kunna fånga upp om det är för kallt i bostäderna. Du som hyresgäst kan i viss mån själv påverka temperaturen i din lägenhet genom att exempelvis tänka igenom hur möblerna är placerade.
– Det är vanligt med stora soffor idag. Står soffan framför ett element värmer det upp soffryggen medan mycket lite av värmen tar sig ut i rummet, säger Anna Hellstedt.
Ibland tycker hyresgästen att det är dragigt i lägenheten och täcker därför över ventilerna.
– Stänger eller tejpar du över friskluftsintagen i fönstret eller väggen spelar det ingen roll hur bra ventilationssystemet i huset är. Du riskerar att få en otillräcklig ventilation i lägenheten, säger Robert Jakobsson- Åhl.
Under vinterhalvåret kan det krävas att du klär dig lite varmare och kanske använder inneskor. Enligt
Folkhälsomyndighetens riktvärden för inomhustemperatur bör temperaturen vara minst 20 grader Celsius men inte överstiga 24 grader långvarigt.
– Vad som uppfattas som en lagom inomhustemperatur är individuellt, säger Anna Hellstedt.
Tycker du det är kallt i lägenheten rekommenderar Anna att du skaffar en enkel termometer och håller koll på temperaturen i bostaden.
Miljöförvaltningen kan inte hjälpa till i estetiska frågor som exempelvis föråldrad köksinredning eller färg på tapeter.
– Vi undersöker bara sådant som riskerar att påverka människors hälsa negativt, säger Robert Jakobsson -Åhl.
Andra frågor får man ta med hyresvärden eller Hyresgästföreningen.
Vad är det bästa med den uppsökande bostadstillsynen?
– Att kunna hjälpa fler människor än tidigare. Innan tog vi tag i ett klagomål åt gången. Nu kan vårt arbete leda till en bättre boendemiljö för många, säger Robert Jakobsson-Åhl.
FaktaFyra tips för en bättre boendemiljö
• Se till att hålla ventilationsdon öppna och rena.
• Torka av golv och väggar i duschen efter att du duschat.
• Undvik att ställa möbler framför elementen. Värmen ska kunna sprida sig obehindrat i rummet.
• Rengör filtret i köksfläkten med jämna mellanrum.
FaktaSå anmäler du problem i din bostad
Du som bor i hyreslägenhet och upptäcker ett problem ska i första hand vända dig till hyresvärden.
Får du inte hjälp inom tre veckor kan du skicka in en anmälan om problemet till miljöförvaltningen. Anmälan skickas vidare till hyresvärden som får bemöta den inkomna anmälan. Miljöförvaltningen kan ställa krav på utredningar och åtgärder i de fall de konstaterar att det finns hälsorisker i boendemiljön.