Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IS-anhängare som friades i Malmö gripen för förberedelse till terroristbrott i Köpenhamn

En 30-årig syrisk IS-anhängaren från Sverige har gripits för förberedelse till terroristbrott i Köpenhamn - misstänkt för att ha tänkt attackera folk med knivar och en bomb.
Samme man friades i april av tingsrätten i Malmö från en attack mot en shiamuslimsk festlokal – men Säpo har fortsatt att betrakta honom som säkerhetsrisk.

Den 30-årige IS-anhänagren med sin advokat Lars Edman under rättegången i Malmö tingsrättBild: Hussein El-alawi
De senaste månaderna har syriern varit belagd med anmälningsplikt hos polisen i Malmö, en skyldighet han inte fullgjort.
Med största sannolikhet har Säpo haft honom under bevakning, avlyssnat honom och utbytt information med den danska säkerhetstjänsten PET.
Mannens svenske advokat Lars Edman bekräftar för Sydsvenskan och HD att det är hans klient som gripits i Köpenhamn.
– Jag kan bekräfta att misstankarna gäller förberedelse till terroristbrott, säger Edman.
Enligt uppgifter från den danska polisen ska 30-åringen – som kom som flykting till Sverige för att par år sen – ha planerat en attack ihop med en 21-årig landsman. Denne dömdes i somras till sex och ett halvt års fängelse av en domstol i tyska Ravensburg för planer på ett terrordåd i Köpenhamn. Han hade ett drygt halvår tidigare försökt resa in i Danmark med 17 000 tändstickor, ett paket fyrverkerier, 17 batterier, sex walkie-talkies och två köksknivar.
Fallet med den 30-årige syriern har ställt det svenska rättsväsendet på svåra prov.
Natten mot den 11 oktober i fjor kastade en ensam man in två bensinbomber – molotovcocktails – i shiamuslimska Aldorrs fest- och bönelokal vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Ingen människa skadades. Men lokalen blev utbränd.
Kort därefter greps en syrisk flykting, då boende på en förläggning i Vittsjö. Mannen kom till Sverige hösten 2015 med hustru och ett litet barn. Så småningom beviljades han asyl och fick ett treårigt uppehållstillstånd. Pojken omkom kort därpå i en trafikolycka.
Syriern åtalades för terroristbrott alternativt mordbrand. I rättegången presenterade åklagaren Agneta Hilding Qvarnström och Säpo en omfattande bevisning.
Dels positionsbestämningar av mannens mobiltelefon, vilket visade att han befunnit sig i området runt Norra Grängesbergsgatan vid tidpunkten för attentatet.
Dels utskrifter av samtal som syriern haft via Facebook och andra kanaler, både med sin mamma och med företrädare för terrorgruppen Islamiska staten.
Efter en tre dagar lång rättegång i april friades mannen av Malmö tingsrätt. Bevisningen ansågs allt för svag.
Men i en avgörande mening i domen slog chefsrådmannen Lennart Strinäs fast att 30-åringen var anhängare av IS: "Det framstår som uppenbart att NN sympatiserar med IS, något som talar för att han kan ha motiv att anlägga branden, men inte bevisar att han gjorde det."
Av tingsrättens friande dom framgår att syriern hatar shiamuslimer. Kort efter brandattentatet i Malmö förmedlade han, via en mellanhand, information om attacken till IS-propagandakanal Amaq, som en vecka efter dådet gick ut med "nyheten" att IS tog på sig dådet.
Samtalen via nätet visade också att 30-åringen drömde om jihad, om att bli martyr, och att han såg sig som en "soldat hos staten".
I en chatt med sin mamma skrev han: "Vi ska döda hela världen tills Gud blir dyrkad till 100 %".
På rättegångens sista dag i april beslutade Malmö tingsrätt att försätta den då häktade syriern på fri fot.
Säpo svarade med att inför sittande rätt ta mannen i förvar. Ett förfarande enligt Lagen om särskild utlänningskontroll inleddes. Strax därpå kom Migrationsverkets beslut: Precis som Säpo begärt skulle den 30-årige syriern utvisas ur Sverige.
Men beslutet kunde inte verkställas, eftersom mannen riskerar att avrättas som IS-anhängare om han skickas till Syrien eller Saudiarabien, dit han också har kopplingar. Han belades då med anmälningsplikt.
– Den har han inte fullgjort eftersom han vistats i Köpenhamn den senaste dryga månaden, säger Lars Edman.
Eftersom 30-åringen satt häktad i fyra månader före Malmö tingsrätts friande dom fick han i mitten av oktober 97 000 kronor i ersättning av staten för lidande.
Gå till toppen