Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu ett förorenat område ska undersökas

Bredvid den gamla gasverkstomten finns ytterligare en tomt som misstänks vara kraftigt förorenad. Nu vill länsstyrelsen undersöka vilka giftiga ämnen som finns där.

Tomten där förr Landskrona kirurgiska sliperi hade verksamhet är väl inhägnad. Marken tros vara rejält förorenad.
I marken i industriområdet i hamnen, där det funnits industriell verksamhet i över 100 år, finns mängder av föroreningar. En hel del känner man till, bland annat efter en inventering länsstyrelsen gjorde för över tio år sedan.
Den gjordes med hjälp av en enkät bland de verksamheter som då fortfarande fanns i området samt historiskt material. Man fick då veta en del om vilka kemikalier och andra ämnen som hanterats på området.
Utifrån kartläggningen klassificerades de olika tomterna i tre riskklasser, där de i klass 1 var värst förorenade. Det betyder ”mycket stor risk för negativa effekter på människor och miljö”.
I den riskklassen finns bara två fastigheter. Den ena är den gamla gasverkstomten mellan järnvägen och Industrigatan.
Senare markundersökningar har visat att den är kraftigt förorenad. Kommunen och länsstyrelsen har sökt pengar hos Naturvårdsverket för en sanering. En sanering väntas kosta flera tiotals miljoner kronor.
– Verket ska göra en prioritering bland alla ansökningar som kommit in, säger Mats Andersson, miljöhandläggare på länsstyrelsen, om hur det går med bidragsbeslutet.
Alldeles intill finns den andra tomten i värsta riskklassen, hörnet Industrigatan/Lokomotivgatan. Fastigheten heter Lokstallet 15.
Här låg en gång Landskrona kirurgiska sliperi som bedrev ytbehandlingsverksamhet från 1938 fram till 1980-talet. Företaget hanterade stora mängder farliga kemikalier som tros ha förorenat marken.
I gamla besiktningsprotokoll har länsstyrelsen kunnat läsa att det stått kar med syror och metallsalter på den kullerstensbelagda gårdsplanen. Uppgifterna säger att förbrukade bad hälldes ut direkt i avloppet.
Nu vill länsstyrelsen att marken undersöks för att mer exakt få veta vilka farliga ämnen som finns där och i hur hög koncentration. Bidrag har beviljats från naturvårdsverket.
– Vi har påträffat klorerade lösningsmedel i höga halter alldeles intill gasverkstomten i samband med att vi undersökte den. Föroreningarna misstänker vi kommer från Lokstallet 15 och därför vill vi undersöka marken, säger Mats Andersson.
En sanering av gasverkstomten hänger tätt samman med vad det kan finnas för föroreningar på granntomten.
– De farliga ämnen vi misstänker finns i marken där kan spridas till gasverkstomten. Det vill vi veta innan vi sätter igång åtgärder på gasverksområdet, säger Mats Andersson.
Så vad vill man göra med Lokstallet 15 om det visar sig att misstankarna stämmer?
– Finns det spridningsrisk kan man söka bidrag för att fördjupa och eventuellt åtgärda i samma projekt som gasverkstomten. Alternativt någon annan typ av åtgärd för att hindra spridning. kanske anlägga någon form av barriär.
Läs också Staden söker mångmiljonbelopp för giftsanering
Gå till toppen