Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från Helsingborg till Libanon – hon hjälper flyktingar i krigets närområden

Till vardags kandiderar hon till riksdagen men på fritiden åker volontären Felizia Kino tur och retur till Libanon. Tillsammans med organisationen A demand for action är hon på plats i Beirut för att hjälpa människor på flykt från kriget.

Felizia Kino från Helsingborg är i Libanon tillsammans med organisationen A demand for action, och bland annat anordnas barnkalas. Vanessa är ett av alla barn som deltar.Bild: Privat
När HD når helsingborgaren Felizia Kino har hon varit i Libanon i en vecka. Tillsammans med hjälporganisationen A demand for action åker hon ner för att delta i ett årligt biståndsprojekt.
– Det är min tredje volontärresa till Libanon och vi är här för att hjälpa flyktingar från Syrien och Irak. Behoven är stora och många har det väldigt dåligt ställt, säger hon.
Förutom att besöka sjuka och gamla, hjälper organisationen till med allt från mediciner till hyror. En vårdklinik som erbjuder gratis vård har startats tillsammans med läkare och sjuksköterskor som själva är flyktingar.
Tack vare sponsorer från Sverige har de även lyckats dela ut kartonger fyllda med livsmedel till 450 flyktingfamiljer.
– Det gör så att familjerna kan laga mat under julhelgen och i tisdags anordnade vi ett stort barnkalas för 400 barn med julklappar, jultomte, cirkusartist och dj, berättar Felizia Kino.
I en lokal i Beirut har förväntansfulla barn samlats för underhållning och julklappsutdelning.Bild: Privat
På sina resor till Libanon har hon sett en hel del. Varje dag möter hon fattigdomen och utsattheten på Beiruts gator och många av de familjer hon träffat har tidigare varit tillfångatagna av IS.
– Vi dokumenterar deras berättelser och det är viktigt att vi ger dem en röst. Vi vill veta vad de gått igenom och vad vi kan hjälpa dem med. Många har släktingar som de fortfarande inte kan få kontakt med, säger hon.
Hemma i Helsingborg driver Felizia Kino en redovisningsbyrå, är politiskt aktiv i Moderaterna, ledamot i arbetsmarknadsnämnden, och kandiderar till riksdagen.
Trots sin politiska bakgrund är hon tydlig med att hon inte är i Libanon i egenskap av politiker utan som volontär.
– Det är väldigt viktigt att belysa och ta ställning kring hur krig påverkar människor och hur vi i Sverige påverkas. För mig är det även viktigt att kunna hjälpa till på plats eftersom alla inte har möjlighet att ta sig till västvärlden, säger Felizia Kino.
A demand for action delade nyligen ut kartonger fyllda med livsmedel till 450 flyktingfamiljer. Felizia Kino visar upp vad varje kartong innehåller.Bild: Privat
På lördag kommer hon tillbaka till Sverige för att fira jul hemma med familjen. Men arbetet inför nästa resa pågår redan.
– Jag brinner för det här och varje gång jag kommer hem planerar jag redan nästa resa.
Nu uppmanar hon fler att hjälpa till.
– Vi vill göra människor mer medvetna. Organisationen arbetar helt ideellt. Allt vi gör är tack vare våra sponsorer och bidragsgivare från hela världen. Det är många från Helsingborg som har bidragit med väldigt mycket och det är vi otroligt tacksamma för men vi vill kunna hjälpa ännu fler, säger hon.
Fakta

Felizia Kino

Ålder: 50 år.

Bakgrund: Född i Turkiet och kom som flykting till Sverige vid åtta års ålder. Från Södertälje men har bott i Helsingborg i 30 år.

Arbete: Filantrop. Driver en redovisningsbyrå och är politiskt aktiv inom Moderaterna. Kandiderar till riksdagen som nummer fyra på listan.

Familj: Maken Fami och tre barn: Ellinor 30 år, Isabella 25 år och Lucas 14 år.

Intressen: Familjen, hjälparbete och läsning.

Gå till toppen