Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Sara Paborn om årets julnovell

Sara Paborn har skrivit årets julnovell "Grisen i säcken". I centrum står två grisar vid namn Britney och Beyoncé.

Bild: Samuel Unéus
Hur kom du på idén till din julnovell?
– Den är ganska sann. Jag var och hälsade på Nina, som finns på riktigt och som hade skaffat två minigrisar som hette Britney och Beyoncé. Och det var faktiskt så att hon försökte göra julskinka av dem, men elpistolen bet inte på grisarna. De dog inte, de svimmade bara av och vaknade upp igen. En annan gång rymde en gris och jag fantiserade vidare om den händelsen. Det finns en liten kärlekshistoria i novellen.
Det finns ett tydligt samtidstema i texten – drömmen om att flytta ut på landet. När du själv sådana drömmar?
– Mycket av det jag skriver handlar om människor som flyttar ut på landet, så ja. Jag vill inte bo i stan i framtiden, jag vill bo på landet. Men jag har två barn och delad vårdnad så just nu funkar det inte.
Du brukar ju rollbesätta dina texter med djur, bland annat har du skrivit en roman som kretsar kring en mexikansk stridstupp. Varför?
– Det är en sak som jag själv har funderat på. Det är något djur med i nästan alla mina texter. Men jag förstår inte själv varför. Jag har ingen aning. Litterärt skrivande är mystiskt, det är inte alltid man själv förstår vad man gör. Jag låter det vara så. Det kan vara bra att ha lite hemligheter för sig själv som författare.
Vad har du själv för relation till julen?
– Jag tycker att julen är den jobbigaste högtiden. Det finns så mycket prestationskrav. Och har man barn och delad vårdnad så har man ju bara dem varannan jul och det är jobbigt. Julen ska handla om gemenskap, men det finns något på julen som också gör att människor känner sig ensamma, tror jag. Hur jag än firar så känner jag mig ofta vemodig och ensam på jul. Jag tycker inte om vintern överhuvudtaget. Min favorithögtid är påsken. Då är det ljust.
Gå till toppen