Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofia Nerbrand: Kom med nytt hopp, 2018.

Anno 2017. Det blev, ursäkta språket, ett riktigt skitår.
I januari svor Donald Trump presidenteden i USA och inledde stilenligt med att påstå att många fler var med på The Mall än vad som var fallet.
I februari gick folkbildaren Hans Rosling ur tiden i alldeles för unga år.
I mars var det ovanligt milt för årstiden i södra Sverige. Vackert med vårblommor, men också en påminnelse om den globala uppvärmningen.
I april körde en terrorist ihjäl fem människor på en gågata i Stockholm.
I maj kom en ljuspunkt då Emmanuel Macron valdes till fransk president.
I juni och juli uppdagades enorma skandaler i och kring Transportstyrelsen. Ministrar avgick. Och affären är långt ifrån över.
I augusti mördades journalisten Kim Wall på en ubåt i Öresund. Och styckades.
I september hölls val i Tyskland och ingen regering har ännu kunnat bildas.
I oktober kom mängder av övergrepp och våldtäkter fram genom ett otal vittnesmål i #metoo-rörelsen.
I november fattades beslutet att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA placeras i Amsterdam. Den kunde ha hamnat i Öresundsregionen om Danmark och Sverige samarbetat och inte motarbetat varandra.
I december skedde antisemitiska angrepp på judar och synagogor i både Malmö och Göteborg.
Hur ska man se på detta pärlband av minst sagt tråkiga händelser? Konstatera att människan är en mörk figur, eller vägra acceptera hat, hot, våld och andra otyg? Eller hellre påminna sig om Hans Roslings pedagogiska beskrivningar om att de långa utvecklingslinjerna är mycket positiva? Livslängden ökar i världen, liksom läskunnighet och välstånd. Spädbarnsdödligheten och fattigdomen minskar. Vi är på tröskeln till stora tekniksprång.
Det finns alltså – trots allt – anledning att hysa förhoppningar om ett bättre 2018.
Mer om allt detta i PK-liberalernas årskrönika med Heidi Avellan och undertecknad. Välkommen att lyssna! Finns här – och där poddar finns.
Gå till toppen