Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spår säkrade efter ny gruppvåldtäkt i Malmö

Polisens specialgrupp ska kallas ner till Malmö efter att en kvinna misstänks för att ha blivit utsatt för en grov våldtäkt i Malmö. Det är det fjärde övergreppet på kort tid. Enligt polisen rör det sig återigen om flera gärningsmän.

En kvinna misstänks ha blivit utsatt för en grov våldtäkt i Malmö i natt.Bild: Johan Nilsson/TT
Ett stort område spärrades av efter nattens överfall och vissa spår är säkrade. Den utsatta kvinnan är över 18 år.
– Vi har hållit förhör med henne och kommer att hålla fler, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef Malmö till TT vid en pressträff på rättscentrum i Malmö.
Nu pågår ett mycket aktivt polisarbete. Flera våldtäkter har skett på kort tid och polisen kan inte utesluta ett samband. En åklagare har tillsatts för samtliga ärenden.
– Vi har en åklagare som leder alla ärenden, det är just för att inte missa om det finns några kopplingar, säger Mats Karlsson.
Gärningsmannaprofilgruppen ska enligt Karlsson komma till Malmö under nästa vecka. Den ska bland annat se på eventuella kopplingar mellan de fyra överfallen.
Enligt Mats Karlsson sätter polisen in stora resurser på fallen, som ses som komplicerade.
– Den här typen av brott måste vi gå varsamt fram med. Det är en människa som varit med om något djupt traumatiserande.
Polisen vädjar också om hjälp från allmänheten för att klara upp brotten. Det kan även handla om information som för den enskilde inte verkar avgörande.
– Det är vi som kan avgöra om uppgifterna är viktiga, säger Mats Karlsson.
Polisen råder också alla att fortsätta röra sig ute i Malmö.
– Det är i sig brottsförebyggande, säger han till TT.
Polisen fick larmet strax före klockan ett på natten och ett större område i stadsdelen Högaholm spärrades av för teknisk undersökning. Polisen satte även in specialutbildade hundar som kan söka efter sperma på platsen.
Än så länge har ingen gripits. Kvinnan har blivit undersökt på sjukhus och enligt polisen är hennes fysiska skador lindriga.
Polisen i Malmö utreder sedan tidigare tre olika grova våldtäkter mot kvinnor där flera gärningsmän varit inblandade. Två av våldtäkterna anmäldes i november och den tredje i mitten av december, då en 17-årig flicka överfölls på en lekplats i stadsdelen Sofielund.
Fakta

Malmööverfall

29 december: En kvinna över 18 år utsätts för en grov våldtäkt i stadsdelen Högaholm. Polisen misstänker att flera gärningsmän är inblandade i övergreppet. Kvinnan har blivit undersökt på sjukhus och hennes fysiska skador uppges vara lindriga.

16 december: En 17-årig flicka utsätts för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän i stadsdelen Sofielund i Malmö. Enligt polisen utsatte gärningsmännen flickan för en mycket rå och brutal behandling.

15 november: En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i närheten av en busshållsplats vid Södervärn. Även här misstänker polisen att flera gärningsmän är inblandade.

11 november: En minderårig flicka utsätts för en grov våldtäkt vid ett grönområde i Segevång. Enligt polisen får de anmälan först några dagar senare och de misstänker att flera gärningsmän är inblandade.

Ingen är gripen i något av fallen. Samtliga har skett utomhus mellan midnatt och klockan 03.00 och offren har varit ensamma och haft små eller inga möjligheter att kalla på hjälp.

Källa: Polisen

Gå till toppen