Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manifestation mot smällare och fyrverkerier

Ett nyår för alla, utan fyrverkerier. Hundpromenaden genom Helsingborg på lördagen blev en manifestation mot besinningslöst smällande.

Det blev stor uppslutning till lördagens demonstrationståg mot fyrverkerier och smällare i Helsingborg.Bild: MATHILDA AHLBERG
Uppslutningen var stor. Sundstorget fylldes av skällande hundar och deras ägare, men också av andra som tycker att smällandet gått för långt.
– Jag mår dåligt av det här, vi måste få slut på allt otyg, säger Mimmi Jönsson som deltar med sina två hundar.
Christina Dahlberg bor på Tågaborg och deltar i manifestationen med sina två taxar.
– Smällandet får dem att skälla inomhus. Och när vi går ut vågar den ena varken kissa eller bajsa, säger hon.
– Fyrverkerier på nyårsafton är väl okej, men nu smäller det ju hela tiden, säger Kurt Lilja, som tillsammans med hustrun Carin ändå har valt att delta i manifestationen med hunden Morris.
Kino, endast fyra månader, har ännu ingen aning om vad tolvslaget bär med sig. Men matte Marie Jensen vill få stopp på det respektlösa smällandet och hoppas att manifestationen väcker tankar.Bild: MATHILDA AHLBERG
Men budskapet från flera talare på Sundstorget var att stoppa alla former av smällande – även fyrverkerier.
– Det finns andra sätt. I Växjö har man ersatt stadens fyrverkeri med en ljusshow, säger Claudia Velasques (V), som lovar att partiet ska väcka en motion i frågan på riksdagsnivå.
Miljöpartiet i Helsingborg väckte frågan redan 2012 i en motion.
– Men den röstades ner. Sedan dess har problemet förvärrats, det har kommit fler ljudstarka pjäser som nästan är som bomber. Det skrämmer många att inte våga gå ut, säger Annika Román (MP) som ledde demonstrationståget genom stan.
Vädret gjorde allt för att avskräcka, men manifestationen samlade ändå många hundägare och andra till en gemensam promenad genom stan.Bild: MATHILDA AHLBERG
I Helsingborg arrangeras inget nyårsfyrverkeri av staden. Det skjuts upp tillräckligt med raketer ändå. Och den ofta vårdslösa hanteringen vid okynnessmällande utsätter både djur och människor för faror. Att det redan finns ett förbud mot smällare tycks inte hjälpa.
– Det här är ett beteende som vi måste förändra. Vi kan uppvakta näringsidkare att sluta sälja. Polisen har inte resurser att stoppa smällandet. Jag tror att man måste arbeta med frågan i skolorna, säger Annika Román.
Under manifestationen på Sundstorget talade Camilla Bergvall, Djurens Rätts lokalavdelning i Helsingborg, om de vilda djuren som inte har möjlighet att söka skydd.
Magdalena Callmér från Jordens vänner uppmärksammade fyrverkeriernas miljöpåverkan, de innehåller tungmetaller som sprids vid detonationen.
Målet för den partipolitiskt obundna manifestationen är att väcka opinion.
– Jag hoppas att det kan få folk att visa mer respekt, säger Marie Jensen, som deltar med valpen Kino.
Annika Román (MP) anser att man måste uppvakta näringsidkare som säljer fyrverkerier. Men också att försöka nå ungdomar så att de visar mer respekt.Bild: MATHILDA AHLBERG
Hunden Mio i famnen på matte Mimmi Jönsson under manifestationen mot nyårsraketer.Bild: MATHILDA AHLBERG
Magdalena Callmér från Jordens vänner påpekade under sitt tal att fyrverkerierna även är ett hot mot miljön genom spridning av tungmetaller.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen