Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Storslaget norskt nyårsfirande startar i Köpenhamn

Norska Fjord Lines två modernaste kryssningsfärjor inleder nyårsfirandet i Köpenhamn.

M/S Stavangerfjord.Bild: Fjord Lines
M/S Bergensfjord.Bild: Fjord Lines
Premiären i fjol blev en succé. Norska Fjord Lines M/S Stavangerfjord och M/S Bergensfjord kommer även i år att besöka Köpenhamn under nyårshelgen.
Först lägger Stavangerfjord till vid Langeline klockan nio på lördagsmorgonen. Klocka 14 får hon sällskap av systerfartyget Bergensfjord.
Commander Lounge.Bild: Fjord Lines
Det innebär att Stavangerfjord passerar Helsingör/Helsingborg cirka halv sex på morgonen och att Bergensfjord går förbi någon halvtimme efter tolv.
Bergensfjord passerar Kronborg.Bild: Göran Stenberg
Commander Lounge.Bild: Fjord Lines
På varje fartyg finns drygt 1 500 norska gäster som ska fira in det nya året på Nordsjön. Men först väntar besök på Tivoli och Ströget i Köpenhamn.
De båda fyradagars kryssningarna startade i fredags i Langesund och Bergen.
Piano Lounge.Bild: Fjord Lines
Normalt går färjorna i trafik mellan Norge och Jylland. M/S Bergensfjord går på ruten Hirshals, Stavanger, Bergen och Hirtshals. Stavangerfjord går mellan Hirtshals, Stavanger, Bergen och Langesund.
Grieg Gourmet restaurang.Bild: Fjord Lines
Priserna för dessa kryssningar ligger på 4 340 norska kronor per person och uppåt. Det dyraste alternativen landar på drygt 7 000 norska kronor per person.
Det som ingår är: Middag ombord på avresedagen (fredag). Middag på restaurangen i Köpenhamn under lördagen. Guidad sightseeing med buss i Köpenhamn på nyårsaftons förmiddag. Nyårsmiddag i restaurangen Commander Buffet där alla drycker ingår. Kaffe med avec serveras i Fjord Lounge eller Piano Lounge efter middagen. Ett glas mousserande vid midnatt på nyårsafton, samt fyrverkeri.
Svit med havsutsikt.Bild: Fjord Lines
Båda färjorna byggdes vid polska Stoczniavarvet i Gdańsk och utrustades på Bergen Group Fosen i Rissa. Stavangerfjord levererades i juli 2013 och systerfartyget Bergensfjord gick i trafik i februari 2014.
Insides dubbelhytt.Bild: Fjord Lines
Fartygen mäter 170m i längd och 27,5m bredd och har ett brutto på 31 678. Kryssningsfarten är 21,5 knop. Fartygen har tio däck med sju restauranger och fyra barer, sex konferensrum, två lekrum, samt en taxfreebutik och ett kasino.
Oasis Garden.Bild: Fjord Lines
På varje färja finns det 306 hytter och totalt finns det plats för 1 500 passagerare och 600 bilar. Besättningen på varje fartyg är mellan 70 och 100 personer. Det finns åtta hyttkategorier i storleken mellan åtta och 19 kvadratmeter.
Rena utsläpp.Bild: Fjord Lines
M/S Stavangerfjord och M/S Bergensfjord är de första och största kryssningsfärjorna i världen som drivs enbart på flytande naturgas (LNG). Detta resulterar i mycket mindre miljöutsläpp än vid användning de traditionella petroleumbaserade drivmedlen.
Varje skepp har fyra Rolls Royce BV12PG LNG motorer på vardera 5,6MW.Bild: Fjord Lines
De viktigaste miljöfördelarna med LNG är: 92 procent minskning av kväveoxid utsläpp, 23 procent minskning av utsläppen av växthusgaser, 100 procent minskning av svavelutsläpp och 98 procent minskning av partikelutsläpp.
Genom att omvandla spillvärme från avgaserna till ånggenererad el klarar fartygen sina behov av elkraft för alla hytter och gemensamma utrymmen för passagerare och besättning.
Restaurangdäck.Bild: Fjord Lines
Båda fartygen ska lägga ut från Köpenhamn klocka 17 på nyårsafton och väntas passera Helsingborg runt halv sju samma kväll.
Gå till toppen