Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Patient i Ängelholm blev utan medicin på grund av läkarbrist

Myndighetskritiken mot psykiatrin i Ängelholm fortsätter. Patienter har inte fått recept på medicin som ordinerats. Orsaken är läkarbrist. Men ingen varaktig lösning är i sikte.

Yvonne Augustin (S), ordförande sjukvårdsnämnd Sund, menar att psykiatrin i Helsingborg ska kunna avlasta så att patienter inte blir lidande av läkarbristen i Ängelholm.Bild: Mats Roslund
Den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Ängelholm ska egentligen bemannas med fyra psykiatriker, men får klara sig med hälften. De två tjänsterna upprätthålls av pensionerade läkare eftersom det är brist på specialister inom psykiatri.
Läkarbristen har gjort att patienter kommer i kläm. På kort tid har IVO, inspektionen för vård och omsorg, granskat två fall i Ängelholm som lett till kritik. I ena fallet drabbades en patient som inte fick träffa läkare i tid för att förlänga sin sjukskrivning. I det andra fallet blev en patient utan medicin i tio dagar eftersom det inte fanns läkare på mottagningen som kunde skriva ut recept. Följden blev att patienten drabbades av ångest och rädsla för att återfalla i sjukdom.
IVO riktar kritiken mot vårdgivaren Region Skåne som enligt hälso- och sjukvårdslagen är skyldig att ha den personal som behövs för att ge god vård.
– Jag beklagar djupt det som har hänt. Det är förfärligt att behöva gå utan medicin och att få vänta på sjukskrivning, säger Yvonne Augustin (S) som är ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund och ansvarig politiker för psykiatrin i Ängelholm och Helsingborg.
Hon menar att situationen har förbättrats så att det inte ska hända fler gånger.
– Vi har nyligen anställt läkare med specialistkompetens i Helsingborg som ska kunna avlasta Ängelholm. Psykiatrin är numera en gemensam förvaltning, och avståndet för patienterna är inte så stort, säger hon.
Men inte heller psykiatrin i Helsingborg är fullt bemannad. Rekrytering pågår, men det är stor brist på läkare med psykiatrisk kompetens.
I februari stoppade Region Skåne möjligheten att ta in hyrläkare, som tidigare har löst de akuta bemanningsproblemen inom psykiatrin.
– Hyrläkare kan vara bra initialt, men inte för den här gruppen patienter. De behöver kontinuitet i vården. Patientföreningar som jag har pratat med tycker att hyrläkarstoppet är bra, säger Yvonne Augustin.
Men någon varaktig lösning finns inte i sikte för psykiatrin i Ängelholm och Helsingborg.
– Vi får försöka hålla ut och gör vad vi kan för att rekrytera specialister. Det skulle behövas fler läkare till psykiatrin i hela Skåne, men det är alltid svårast att rekrytera till de mindre sjukhusen som i Ängelholm, säger Yvonne Augustin.
Gå till toppen