Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Dåligt betyg för Hx – kan flyttas från Söder

Enligt den egna undersökningen fick 2017 års Hx-festival ett dåligt betyg, som dalat så rejält sen tidigare år, att det nu ska göras omtag inför årets stadsfestival.

Hx-Festivalen. Arkivbild.Bild: Tom Wall
Det tvärsnittsbetyg som helsingborgarna med omnejd ger förra årets festival är 2,9. Föregående år var betyget 3,6.
– Det är ett externt företag som gör den här mätningen, det är olika företag som gjort den detta och förra året. Detta skulle kunna vara en av anledningarna. Men, oavsett vad är 2,9 ett för lågt betyg. Det innebär att vi måste göra förbättringar, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx.
Läs också Svalt betyg för årets Hx
Redan från första året med Hx beslutades det att festivalen ska kunna byta både plats och form. Och dessa frågor – var och hur – är de första som ska tittas på, nu när den nya projektgruppen ska starta sitt jobb inför 2018.
– Det kan absolut hända att Hx kan flyttas från Söder, vi måste anpassa oss över hur staden förändras i sin infrastruktur och ombyggnationer.
– Men, bara för att vi flyttar från Söder i år betyder det inte att den inte kommer tillbaka någon gång. Nu har vi varit här i två och det är dags att prova en ny placering för festivalen och sen får vi se hur det blir kommande år, säger Nathalie Jarnhäll.
Läs också Bildextra: Hx-festivalscen Furutorpsplatsen
– Det skulle ju vara kul att lägga festivalen i centrum, men jag har svårt att se det på grund av bristen på evenemangsplatser. Ett havsnära område hade också varit kul. Vi får se om det är möjligt, säger hon.
Attitydundersökningen gjordes av ett undersökningföretag som jobbar annorlunda än vad undersökningsföretagen gjort de tidigare åren.
– Först hade vi 1 101 intervjuer på plats, för att ta reda på geografisk härkomst med syfte att beräkna antalet besökare. Sen gjorde vi en attitydundersökning via webben, säger Fredrik Rubin, ansvarig evenemangsundersökare.
Intervjupersonerna svarade på undersökningen först när festivalen var avslutad och de fick även en filtreringsfråga: har du varit eller inte varit på festivalen?
Bild: Rickard Dighammar
– De som hade besökt festivalen frågades vad de tyckte och de som inte besökt den, frågades varför de inte gjorde det. Huvudanledningarna till den senare frågan var att de var bortresta [36 procent] och att det inte fanns några tilltalande programpunkter [22 procent], säger Fredrik Rubin.
Nio procent av de tillfrågade svarade att de kände sig för otrygga för att gå på festivalen.
Läs också Säkerheten i fokus på Hx: ”Det står säkerhetsfolk överallt”
Ändring av metodik, i kombination med vädret, kan ha gett det lägre resultatet, enligt Fredrik Rubin.
– I år genomfördes det en webbenkät efter det att festivalen var över vilket även ger ett tvärsnitt av alla besökare, säger han.
– Intervjuer på plats, som man gjort tidigare år, riskerar att ge en överrepresentation av väldigt positiva besökare och av personer som av olika skäl har tid, säger han.
Enligt Nathalie Jarnhäll går det dock att se vissa trender utifrån de två senaste årens undersökningar.
Nathalie Jarnhäll, projektansvarig för Hx.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det är svårt att jämföra åren eftersom både programpunkter och platser har flyttats runt. Men familjeaktiviteterna, matgatan och den stora scenen på Furutorpsplatsen var uppskattade. I år hade vi även den nya dansbandsscenen som låg högt upp, säger hon.
– Besökarna vill fortsatt ha mer musik och mat till kommande Hx så det är något vi ska försöka möjliggöra, säger hon.
Läs också Hon blir ny Hx-general
Trots bakslaget är hon positivt inställd inför festivalens framtid.
– Det finns någonting fortfarande, det är en stark efterfrågan på en stadsfestival men någonstans måste vi ta ett tydligare grepp om programmet, säger Nathalie Jarnhäll.
Gå till toppen