Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Öresundsakvariet skapar fiskparadis söder om Helsingör

Ett stenrev ska byggas på grunt vatten strax söder om färjeläget i Helsingör.

Under den här havsytan ska det skapas ett stenrev för att öka den biologiska mångfalden i Öresund.Bild: Thomas Lund
Det är vid ett område vid Öresundskusten som kallas Trykkerdammen, ungefär 400 meter söder om rondellen vid infarten till Scandliens färjeläge i Helsingör, som Öresundsakvariet planerar för ett helt nytt undervattensrev.
Området är redan i dag en populär dykplats i danska farvatten på grund av artrikedomen där. Men marinbiolog Michael Hansen på akvariet i Helsingör menar att det kan bli ännu bättre.
De senaste 50 åren har många av de tidigare stenrev som funnits utmed danska kuster tagits upp och använts till exempelvis byggen av olika slag. Eftersom stenrev tillhör de allra mest artrika områdena under ytan, med många olika arter av både växter och djur, vill Öresundsakvariet skapa ett helt nytt sådant på platsen.
Så här ser det ut under ytan vid Trykkerdammen.
”Vinsten blir bättre havsmiljö, större biologisk mångfald, mer spännande dykning och en fantastisk plattform för att visa upp havsmiljön”, skriver Michael Hansen i ett pressmeddelande.
Stenreven kan också fungera som ett extra skydd mot erosion vid kusterna.
För att informera och få in synpunkter på planerna bjuder nu Öresundsakvariet in allmänheten till informationskväll på Öresundsakvariet den 16 januari klockan 19.
Gå till toppen