Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hot stänger Malmö universitet på måndag

På måndag kommer Malmö universitet att helt ha stängt. Orsaken är ett hot mot lärosätet. På fredagen höll universitetsledningen en presskonferens om säkerhetsåtgärderna.

En presskonferens om hotet mot Malmö universitet hölls på fredagen. Från vänster: Pontus Källström, ordförande för Studentkåren, Annika Nilsson, ordförande för Odontologiska kåren, Kerstin Tham, rektor, Per Hillbur, prorektor, och Leif Wulff, säkerhetsansvarig.
Universitetet har uppmanat studenter och anställda att arbeta hemifrån på måndag den 8 januari. På presskonferensen klargjordes att Universitetet helt kommer att ha stängt på måndag.
Anledningen är att ett allvarligt hot som kom till lärosätet via e-post för en vecka sedan, i fredags.
– Hotet mot Malmö Universitet gäller specifikt för 8 januari. Förundersökningen är enligt polisen komplex och kan ta tid, sade rektor Kerstin Tham på presskonferensen.
Universitetet har aktiverat sin krisledningsgrupp och polisen utreder händelsen som olaga hot mot grupp. Polisen arbetar med att undersöka vem som ligger bakom hotet och vad orsaken är.
Enligt lärosätets säkerhetsansvarige Leif Wulff kom hotet via mejl klockan 23.27 i fredags den 29 december.
– Eftersom det var helg hanterades mejlet i på tisdagsmorgonen. Våra rutiner i dagsläget är att mejlkorgarna sköts när verksamheten är öppen.
Kerstin Tham, rektor på Malmö universitet, på en pressträff på fredagen om hotet mot lärosätet.
Enligt Universitetsledningen är hotet så allvarligt att det inte har gått att avfärda det som tomt.
– Det är sällan vi har den här typen av händelser, säger Leif Wulff.
Enligt prorektor Per Hillbur kommer alla studenter som skulle ha haft tentor på måndag att göra dem en vecka senare. Mellan 500 och 600 studenter skulle ha skrivit tentor den 8 januari. Från klinikverksamheten på Tandvårdshögskolan har patienter också ombokats.
Även Universitetsbiblioteket kommer att hålla stängt på måndag.
Pontus Källström, ordförande för Studentkåren, tycker att händelsen är upprörande, men han känner sig trygg med hur Universitetet har hanterat hotet.
Malmö universitet har 1800 anställda och 24 000 studenter, varav drygt 12000 läser på helårsbasis.
Gå till toppen