Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lisa Skeppstedt: Skola eller idrott – eller både och?

Nästa vecka kallar plikten på alla barn och unga som går i grundskolan. Vare sig de vill eller inte ska de infinna sig i klassrummen, inga undantag. Eller jo förresten, Björn Borg trotsade lagen i april 1972 när han hoppade av nian för att satsa fullt ut på tennisen. Beslutet kritiserades från många håll, men så här i efterhand är det nog ingen som tycker att det var fel. Fem raka Wimbledontitlar och sex Franska öppna talar för sig.

Björn Borg debuterade i det svenska Davis Cup-laget redan som 15-åring. Han vann totalt 64 ATP-titlar i singel under karriären. Första Grand Slam-titeln kom drygt två år efter att han hoppade av nian.
Att kombinera skolgång och elitsatsning kräver en enorm disciplin, särskilt om man strävar efter framgång på båda områdena, och det är ju inte helt ovanligt eftersom det är tävlingsmänniskor vi pratar om. Det finns såklart fördelar med att skippa gymnasiet och satsa fullt ut, men också uppenbara nackdelar.
Jag var i Stockholm i början av veckan och sprang på en tenniskille som går i sjuan. Han tillhör Sverigetoppen bland 14-åringar, och den här terminen ska han gå skolan på distans. En liten varningslocka började ringa i mitt huvud. Är det inte lite tidigt?
För EM-guldmedaljören i simning, Hanna Rosvall, var det självklart att börja gymnasiet efter nian. Hon går idrottsprogrammet på Filbornaskolan och har anpassad skolgång. I stället för tre år ska hon gå fyra för att få mer tid till träning. Det är ett ganska vanligt upplägg för juniorer som tillhör eliten i sin sport.
– Det går bra, men man kommer lite efter när man reser så mycket som jag gör. Det gäller att jobba ikapp. Skolan är viktig och jag strävar efter höga betyg i de flesta ämnen. Jag kommer läsa klart gymnasiet och kanske läsa vidare på college i USA, eller i Sverige, säger hon.
17-åriga Hanna Rosvall från Ängelholm simmade startsträckan när det svenska medley-laget vann EM-guld i december.Bild: Niklas Gustavsson
Björn Borgs son, Leo, har tagit ett jättekliv på tennisbanan sista året och är en av de spelare som tävlat mest på Tennis Europes juniortour. Att tillhöra Europas bästa 15-åringar innebär resor varje månad och det säger sig självt att skolan blir lidande.
Tränaren Rikard Billing, från Klippan, är ofta med på resorna. Leo går i åttan på en idrottsskola i Stockholm och Rikard beskriver lärarna som mycket förstående för situationen. Leo har med sig skolarbete när de är ute på tävlingar och strävar i första hand efter att bli godkänd i alla ämnen.
– Vi tycker skolan är viktig, men en seriös elitsatsning är även den viktig om man vill uppnå ett lyckat resultat. Vill du bli toppadvokat eller hjärnkirurg är det svårt att satsa fullt på hockey eller fotboll, och vice versa. Därför är det viktigt att inse att högsta betyg med stor dos träning, och massa internationellt tävlande, är snudd på omöjligt. Men skolan är ändå viktig, inte minst i ett socialt perspektiv.
Från en kvartsfinal i förra årets Salk Open, vann 14-årige Leo Borg i tisdags hela turneringen. Då spelade han i sin egen åldersklass, i år var han ett år ung. Det är främst ökad mängd fysträning som ligger bakom utvecklingen.
Det finns inget facit att följa för att fatta rätt beslut. Det skiljer mycket mellan olika idrotter. Att gå gymnasiet eller inte är ett beslut som idrottaren inte ska fatta själv. Och kanske inte föräldrarna heller, i alla fall inte om familjen är ny inom sporten. En tränare, eller någon annan oberoende person med erfarenhet, bör ha en stark röst i diskussionerna.
Varje dag man orkar kombinera skola och elitsatsning är en framgång. Vinnaren i slutet är ofta den som lyckas hålla både kropp och knopp i trim.
Vad kommer att hända med killen jag träffade i Stockholm om han inte blir någon tennisstjärna? Samhället har förändrats sedan Björn Borg hoppade av nian 1972.

Idrottstrio med meriter i den akademiska världen…

Sloane Stephens
I augusti överraskade amerikanskan Sloane Stephens alla när hon vann Grans Slam-turneringen US Open. Drygt tre månader senare var det dags för nästa framgång när hon tog examen från Indiana University.
Vincent Kompany
Vincent Kompany från Belgien vann två mästerskap i hemlandet med Anderlecht, 2004 och 2006. 2008 började han spela i Manchester City.Bild: Rui Vieira
Skador har stoppat Mancherster City-spelaren Vincent Kompany på fotbollsplanen, men i mellandagarna nådde han framgång genom en examen från Alliance Manchester Business School. Hans avhandling handlade om hur Premier League-klubbar drar fördel av att spela på hemmaplan.
Mario Ancic
Mario Ancic vann tre singeltitlar på ATP-touren under karriären, och fem dubbeltitlar. Han coachades av svenska Fredrik ”Fidde” Rosengren.Bild: Anja Niedringhaus
Kroaten Mario Ancic rankades sjua i världen som bäst. 2008 tog han en juristexamen från ett universitet i Split. Två år senare tvingades han sluta med tennisen på grund av skador. Han fortsatte sin akademiska karriär med ytterligare en examen, den här gången från Colombia University, och jobbar idag som advokat i New York.
Gå till toppen