Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Die dummen Schweden – på riktigt.

Anna Ekström (S). Lyckolyftsminister?Bild: Claudio Bresciani/TT
Svenskarna blir bara dummare och dummare. Och det är vi inte ensamma om. Mönstret går igen i övriga nordiska länder, om vi får tro forskare som gjort systematiska studier av hur IQ-nivån förändrats över tid i olika länder.
Detta är "starka varningssignaler" som bör tas på stort allvar, manar hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i integrativ medicin vid Karolinska institutet, i tidskriften Kvartal.
Länge ökade intelligensnivån så som den mäts i IQ-tester. Efter millennieskiftet finns rader av studier från de nordiska länderna som visar en rörelse i motsatt riktning, konstaterar Martin Ingvar.
Det finns åtskilliga teorier men ingen klar bild av vad de sjunkande IQ-nivåerna beror på.
I de länder där IQ-nivåerna ökade snabbt, som i USA under perioden 1932– 1978, skedde det samtidigt med att skolsystemet förbättrades, konstaterar Ingvar. Det ligger därför nära till hands att koppla den sjunkande intelligensen i de nordiska länderna till skolans nuvarande tillkortakommanden:
"Trenden med minskad läsning, fallande resultat inom matematik och logiskt resonemang har kunnat påvisas i internationella jämförelsemätningar."
Och vad gör då regeringen? Ja, den slår sig för bröstet för att Sverige förbättrat sina resultat en aning i de senaste internationella kunskapsmätningarna.
Sedan halverar den antalet nationella prov på gymnasiet. För att eleverna har rätt att vara "lyckliga under sin gymnasietid", enligt gymnasieminister Anna Ekström (S).
Inte så smart.
Gå till toppen