Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Vikenkvinna vann mot Försäkringskassan

Får rätt till aktivitetsstöd efter dom i förvaltningsrätten.

En kvinna som nekats aktivitetsstöd av Försäkringskassan på grund av sjukdom har vunnit i förvaltningsrätten.
Kvinnan var från den 26 april till den 20 maj 2016 sjukskriven efter att ha drabbats av en böld i magen. Hon fick inledningsvis ersättning från Försäkringskassan fram till den 2 maj. Men sedan ansåg inte Försäkringskassan att hon hade rätt till någon ersättning - trots fyra läkarintyg.
Vid tidpunkten för sjukskrivningen var hon arbetslös och deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program. I programmet ingick att hon skulle söka arbete. Något hon själv inte ansåg att hon kunde göra med tanke på att hon hade så ont att hon inte kunde sitta ordentligt. Hon kunde inte heller ha kläder på sig utan var helt sängliggande.
Det krävdes också operation och tre antibiotikakurer innan kvinnan tillfrisknade.
Försäkringskassan hänvisade till sin medicinska rådgivare som ansåg att smärtor i magen på grund av en lokal infektion inte skulle sätta ner hennes aktivitetsförmåga. Man ansåg också att sjukskrivningstiden inte var rimlig.
Kvinnan överklagade dock till förvaltningsrätten som nu ger henne rätt. Enligt rätten är det visat att hon lidit av en sjukdom som gjort att hon inte kunde delta i det arbetsmarknadspolitiska programmet och att hon därmed har rätt till ersättning.
Gå till toppen