Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Koreanskt töväder. Långt ifrån islossning.

Handslag som förebådar famntag?
Kanske blir det så småningom en ikonisk bild, de två männen som rest sig upp, nöjt tittar in i kameran och skakar hand över förhandlingsbordet, där kaffekoppar och flaskor med bordsvatten står uppställda i strama led.
Gentlemannen till vänster heter Cho Myoung-Gyon och är sydkoreansk minister för återförening. Till höger den nordkoreanske diplomaten Ri Son-Gwon.
Plötsligt händer det. De två svurna fienderna Syd- och Nordkorea är på talefot igen. Relationen som för bara några veckor sedan var en diplomatins motsvarighet till permafrost visar tecken på att tina – likt permafrosten.
Nyligen öppnades den sparsamt nyttjade heta telefonlinjen mellan de två huvudstäderna igen efter att ha varit stängd sedan våren 2016. Ett av resultaten av samtalen är att det vid sidan av den civila nu också ska öppnas en militär telefonförbindelse för nödfall.
Det stora numret är dock beskedet att Nordkorea kommer att delta i vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea om några veckor.
Idrott och politik hör ihop. På ont och på gott. Minns det fyra dagar långa fotbollskriget mellan Honduras och El Salvador 1969 efter att El Salvador besegrat Honduras i VM-kvalet. Minns 1970-talets pingpongdiplomati som bidrog till att normalisera relationerna mellan USA och Kina.
Ska OS bli ouvertyren till en koreansk normalisering?
En bild sägs säga mer än tusen ord. Men det är också lätt att läsa in alltför mycket i en bild.
Om den plötsliga islossningen är ett steg i rätt riktning så är det ett väldigt kort steg. Och ett steg framåt som föregåtts av rätt många kliv bakåt på senare tid i relationerna mellan de båda nationerna på den delade Koreahalvön.
Nordkorea har under 2017 fortsatt med kärnvapenutvecklingen och vapenskramlat på en allt högre ljudnivå, provskjutit ballistiska robotar och hotat USA med nukleär ödeläggelse.
Detta har lett till ytterligare sanktioner mot Nordkorea i flera omgångar, den senaste så sent som i december. Möjligen har diktatorn i Pyongyang insett att han frestat omvärldens tålamod för mycket och hoppas nu kunna uppnå lättnader genom att framstå som mer resonlig.
Kim Jong-Un kan i likhet med sina företrädare verka smått galen och oberäknelig. Mycket talar dock för att den nordkoreanska regimen är ytterst beräknande i sin oberäknelighet.
För Sydkorea kan det vara värt en del att få genomföra vinter-OS utan att en ständig oro för vad grannen i norr ska hitta på ska förmörka tillvaron.
Det är trots allt bra om krigsretoriken från den nordkoreanska sidan skruvas ner. Det är bra om diplomatin får en chans. Att ländernas ledare talar med varandra är bättre än att de skriker åt varandra. Och oändligt mycket bättre än att deras arméer skjuter på varandra.
Gå till toppen