Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Maria G Francke: Nya kulturprogrammet: Spring i dörrar som i en femstjärnig fars

SVT:s "Kulturveckan" är kvalificerat och lättillgängligt.

Malin Jacobson Båth, Jessika Gedin, Fanna Ndow Norrby och Hannes Fossbo delar på programledarskapet i "Kulturveckan".Bild: Janne Danielsson/SVT
Ett nytt direktsänt kulturprogram i SVT, en timme långt. Jo, det är faktiskt sant. Premiäravsnittet av "Kulturveckan" på tisdagskvällen leddes av Jessika Gedin och Kulturnyheternas Hannes Fossbo (de alternerar som programledare med Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby).
Ämnena som avhandlades var: Golden Globe-galan, hur gestaltar man sex år 2018 (efter #metoo)?, tre genier fyller 100 (Ingmar Bergman nämndes bara flyktigt medan inslagen om Birgit Nilsson och Elsa Grave var fylligare), serieskaparen Alan Moore, vilken Jesus behöver Sverige idag?, biopics – en ära eller ett straff?
Detta innebar ett spring i dörrar som i en femstjärnig fars – gästerna avlöste varandra i rask takt: skådespelaren Moa Gammel, regissören Tobias Theorell, poeten Anna Hallberg, prästerna Michael Bjerkhagen och Kent Wisti, filmkritikerna Ulrika Knutson och Fredrik Sahlin. Dessutom tryfferades programmet med ett antal klipp. Det säger ju sig själv att det inte var de revolutionerande tankarnas kväll. Jag blev dessutom lite nervös av den blaffiga grafiken som versalskrek HUR PUNK VAR ELSA GRAVE? eller VEM ÄR JESUS FÖR DIG?, den kunde jag varit utan.
Jag förväntade mig egentligen böljande samtal och djupgående analyser av aktuella fenomen, eftersom det var så jag uppfattat förhandsbeskrivningen av programmet. På det sättet var det en besvikelse. Detta är kanske inget program för krävande kulturjournalister, men som aktuell kulturorientering var det utmärkt: kvalificerat och lättillgängligt. Och emellanåt riktigt skarpt och roligt.
Som när Ulrika Knutson fick frågan om vilken svensk biopic hon vill se och önskade sig en riktig feelbad-skildring av Bert Karlsson, Ian Wachtmeister och Billy Butt.
"Kulturveckan" sänds varje tisdag i SVT2 och på SVT Play. Här finns första avsnittet.
Gå till toppen