Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomarp laddar om inför nytt konstår

Borgen ser ut att ligga i vintervila. Men så här års pågår förberedelserna för fullt på Tomarp inför ett år med konstutställningar, caféverksamhet och sommarprogram.

Julutställningen är nerplockad. Den 10 februari är det dags för vernissage för årets första utställning. Mycket färg blir det som motvikt till naturens vinterbleka toner, utlovar Margareth Anderberg, som driver verksamheten på Tomarp tillsammans med Bertil Thuné.
För närvarande håller de på att måla hallen i sin lägenhet i borgen, som de arrenderar av Statens fastighetsverk.
Samtidigt som förberedelserna inför utställningssäsongen pågår, ska också en ny liten museibutik ställas i ordning.
– Man kan inte vila i det här huset. Hela tiden ser man saker som ska göras, säger Margareth Anderberg.
De kan blicka tillbaka på ett år med utställningar som spänt från teckning och måleri, fram till en stor satsning på konstruktivistisk konst med flera kända svenska namn under hösten. En traditionsenlig julutställning avrundade året.
Sommarvädret var en besvikelse för soldyrkare och det gav inte heller utdelning i form av fler besökare till kungsgården.
Ändå är planen att anordna musikkvällar på borggården även i år. Margareth Anderberg tycker det är synd att fjolårets arrangemang inte nådde fler.
– Man kanske ska vi inte lägga det just i juli.
Förhoppningen är också att Karl Mårtens ska locka många. Han är en efterfrågad konstnär som ställde ut på Tomarp för tre år sedan och återvänder i sommar.
I höst kan besökarna vänta sig ett uttrycksfullt måleri i stort format när Max Book ställer ut på Tomarp.
– Han var stor på 1980-talet, säger Margareth Anderberg och syftar på den ekonomiska hausse som satte sin prägel på decenniets konstliv.
– Men det visade sig att hans måleri höll.
Senare under hösten bjuds besökarna på en utställning med 1800-talsmålaren Nils Forsberg, ett samarbete med Nils Forsbergsällskapet från Klippan.
Det populära caféet finns kvar och även i fortsättningen lär en hel del tid gå åt till att förse serveringen med hembakt.
Margareth Anderberg och Bertil Thuné i en av salarna som just nu är tom i väntan på nya utställningar.Bild: Niklas Gustavsson
Sommarens utställare Karl Mårtens anknyter med sina med sina fågelmotiv till miljön på kungsgården.
I en damm står änder blickstilla och burrar upp sig. I ett annat hörn av parken skymtar vita och grå Skånegäss. Tack vare gårdens höns finns det färska ägg att plocka när det ska bakas kakor och bröd till caféet. I en voljär kurar påfåglar. Att samtliga ungar från vårens kull överlevt är en glädje.
– En påfågelshona försvarade sina ungar mot en rovfågel och de klarade sig. Det var stor dramatik, säger Bertil Thuné.
Storkarna har kommit att bli en del av Tomarp. De fåglar som brukar bo här går inte i hägn och är fria att ge sig av när de vill. När storkboet rasade flyttade de först upp på taket, men har nu gett sig av.
– Vi hoppas att de kommer tillbaka. Det skulle förvåna mig om de inte gör det, säger Margareth Anderberg.
Borgen har haft vallgravar åt alla väderstreck. Endast den östra vallgraven finns kvar. Stenar har börjat rasa, för mycket vatten rinner ut och i år ska den repareras.Bild: Niklas Gustavsson
Margareth Anderberg och Bertil Thuné i ett av utställningsrummen på Tomarps kungsgård. Dekorationsmålningen med vinrankor från 1700-talet togs fram för ett par år sedan.Bild: Niklas Gustavsson
En rad fynd från borgen visas i hyllan bakom glaset, till exempel en stenkula som var föregångare till dagens kanonkula, tegelstenar, hästskor och nycklar.Bild: Niklas Gustavsson
Sköldarna med släktvapen för ätter som ägt Tomarps kungsgård under olika perioder har nytillverkats av föreningen Helsingauburgs långbågegille.Bild: Niklas Gustavsson
Fakta

Utställningar på Tomarps kungsgård 2018

10/2 - 18/3 Susan Gillhög, måleri, grafik och emalj.

24/3 - 29/4 Christer Jansson, måleri, objekt.

5/5 - 10/6 Grafikgruppen Xylon, träsnitt.

16/6 - 19/8 Karl Mårtens, akvarell.

8/9 - 21/10 Max Book, måleri.

27/10 - 25/11 Nils Forsberg, 1800-tals-måleri.

Lilla Galleriet: 10 mars - 29 april Tomas Montelius, 70-talet i svart-vitt (fotoutställning).

Barcelona, målning av Susan Gillhög som öppnar utställningsåret på Tomarp.Bild: Pressbild
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen