Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

De vill göra våra jobb säkrare

Säker Kompetens ska göra arbetsplatser tryggare. Med sina erfarenheter från polisvärlden och konsulter på specialområden vill de få personalen att känna sig trygga på jobbet.

Cecilia Hernius och Andreas Ring driver Säker Kompetens. Det är sina erfarenheter från polisen som ligger till grund för företaget. Foto: MGZ Media.Bild: MGZ FOTO
För tre år sedan började Andreas Ring att arbeta fram konceptet till företaget Trygghet Innovation där han ville arbeta med trygghet på ett nytänkande sätt. För bara några veckor sedan bytte bolaget namn till Säker Kompetens.
– Vi ville bli tydligare med vad vi gör och renodla oss som en utbildningsleverantör, säger Andreas Ring.
I juni gjorde Cecilia Hernius sin första dag på företaget. Hon och Andreas träffades på entreprenörsskolan när Cecilia var föräldraledig och hade startat ett annat företag som en hobbyverksamhet.
– Jag kände lite att jag stod och stampade inom polisen och ville försöka få upp energin i någonting annat men hade inte hittat exakt vad. Vi pratade lite och idéer väcktes om att man kunde tillgodose poliserfarenhet även utanför polisen, säger Cecilia.
Båda har arbetat som poliser i yttre tjänst, bland annat. Andreas får ofta frågan om han lämnade polisen i missnöje.
– Jag trivdes jättebra och har fortfarande det i mig, jag vill skapa ett bättre samhälle och jobba med trygghet. Men jag fick inte utlopp för entreprenörssidan.
För ett och ett halvt år sedan började Andreas och Cecilia samarbeta, till sin hjälp har de Helena Ring som sköter den administrativa biten.
– I takt med att vi pratade så landade vi i utbildning och jobbade fram vår produkt. Vi har båda ett driv och en syn på hur man vill jobba förebyggande, säger Cecilia.
Tänker ni likadant?
– Ibland tänker vi väldigt lika. Det kanske är för att vi har samma grundvärderingar. Sen kanske vi löser problem på olika sätt. Cissi har en lång utredningsbakgrund och har kanske ett annat perspektiv medan jag har mitt, säger Andreas.
– Olikheterna gör att man får en större helhet, fyller Cecilia i.
Säker Kompetens ordnar föreläsningar för att öka kunskapen om förebyggande trygghetsarbete hos personal i främst företag och kommuner.
– Personalen ska känna sig trygg i sin roll och ett säkerhetstänk ska alltid finnas i bagaget, säger Andreas.
Arbetet efter händelsen på Friskis & Svettis i höstas, där en person mördades, tar de som exempel.
– Vid en incident gäller det att hantera den akuta situationen men också personalen i efterhand. Att fundera över hur undviker vi att något sådant uppstår igen. Många gånger arbetar man förebyggande lite för sent. Där vill vi gärna vara med så tidigt som möjligt. Nu ska vi hjälpa Friskis i Ängelholm med att utbilda personalen, att vara med och utforma deras lokala policy kring säkerhet och service och uppdatera deras handlingsplan. Hela tiden gäller det att ha personalen med på det, säger Andreas.
Utbildningen anpassas efter behov och kan handla om verbal konflikthantering, att planera sin receptionsmiljö, mental förberedelse eller hur man använder kroppsspråk. Till sin hjälp har de konsulter inom bland annat brand, krishantering, alkohol och sjukvård.
Andreas lämnade polisen för tre år sedan, Cecilia i juni i fjol efter att ha varit de sista två åren på familjevåldsroteln i Helsingborg.
Vad är skillnaden mellan arbetet som polis och det här?
– Det är lite mindre adrenalin nu. Då fick man ett problem i handen, nu kan man förbereda sig och göra ett bra jobb på ett annat sätt, säger Cecilia.
– Det var väldigt spännande och kommer aldrig gå ur någon av oss, men nu är det snarare så att man jobbar med det långsiktiga, fyller Andreas i.
– Vi trycker på att det finns mycket folk kan göra för att skapa trygghet, det är inte bara polisen som kan, säger Cecilia.
Gå till toppen