Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Debuterar som författare i vår

Ebba Hyltmark var 14 år när hon började skriva på sin bok om en superarg och cynisk tonårstjej. Till våren ges den ut av förnämt förlag. Nu skriver hon på ytterligare tre böcker vid sidan av skolan.

”Kaotiskt och mycket! Ha koll på betygen, vara social, ja livet i allmänhet.” Så är det att vara ung idag, enligt 16-åriga Ebba Hyltmark.Bild: Lill Eriksson
Hennes knallröda läppar talar som en författare, men hon tänker sig inte framtiden framför tangenterna på heltid.
– Det skulle vara jättejobbigt med pressen att leva på bara skrivandet. Kanske ett kulturjobb och skriva sidan om, säger Ebba.
Ebba började skriva små berättelser som femåring, senare blev det också teatermanus, hon regisserade syskon och kompisar.
Vid sidan av plugget skriver hon nu på en andra och tredje bok, där karaktärer från första boken spelar huvudrollen. "Fjärde boken är på idéstadiet, nytt tema och mer allvarligt. Det är sant att idéer föder idéer. Mitt berättande kommer åldras med mig, jag skriver nog för vuxna i framtiden". På första bokens omslag får kompisen Ida symbolisera Li.
Hon går första året på humanistiska programmet på Spyken i Lund. När hon inte pluggar och skriver spelar hon teater med kompisarna på Kulturskolan i Landskrona. Där får hon vara precis som hon vill.
– Nu har jag lättare att vara mig själv, jag kan vara vass när jag får kommentarer. Jag har alltid varit ”the weird kid”, kan klä mig i jeansväst, långkjol från 70-talet och basker. Jag står upp för mig själv.
Det är ett av budskapen i boken. Jämnåriga karaktären Li är strået vassare, ensam, skeptisk och till en början väldigt arg.
– Jag gillar henne, men det är inte jag. Alla unga är osäkra. Första dagen på gymnasiet höll någon på att kräkas, en annan kissa på sig. Det är viktigt att försöka berätta, andra kommer bli lättade.
Bokens 68-årige Sigvard får Li att mjukna och då börjar hon få vänner. Och möter kärleken.
– Sigvard är inte pedofil som många tror. Jag har inspirerats av en man som brukade gå där vi bor, han var psykiskt sjuk och jag var jätterädd för honom. Men en dag såg jag hans jättesnälla ögon och tänkte varför är vi så rädda för främlingar?
Karaktären har också drag av Ebbas morfar, han och mormor är den trygga motpolen, själv är hon intensiv och dramatisk. De delar också musikintresse – Beatles, Stones och Bowie. I boken finns också en miljö som spelar särskilt stor roll, tagen från Nybergs kulle i Västra Fäladen.
För att kunna skriva måste man först leva, myntade Hemingway.
– Delvis sant, vissa saker måste man ha varit med. Som kärlek. Men som ung har jag inte glömt hur intensiv tonårskärlek kan vara, som att inte kunna andas. Precis som Li har jag upplevt att bli kär i jättefel kille, hur sånt inte går att styra trots att man känner direkt detta är en ”bad boy”. Man måste skaffa sig erfarenheter för att kunna skriva. Därför har jag badat i te, för att se hur det är. Citronte doftar i flera veckor.
Förlaget Brombergs har gett ut böcker av Nobelpristagare, man fastnade för hennes ungdomliga sätt att skriva.
– Med någon slags humor, som bara tonåringar förstår. De sa att jag skriver bättre än många vuxna författare. Jag hade skickat till nio andra förlag som sagt nej. Man får aldrig ge upp hoppet. Innan denna bok skrev jag en som inte blev bra. Som första pannkakan, det är bra att ha gjort den.
Själv kan Ebba störa sig på ungdomsböcker skrivna av vuxna. Det märks tydligt att de inte vet hur det är att vara ung idag.
Hur är det?
– Kaotiskt och mycket! Ha koll på betygen, vara social, ja livet i allmänhet.
Hon vill väcka känslor med sina böcker, unga ska känna igen sig, som i norska tv-serien Skam.
– Den är så verklig, det är precis så det är att vara ung.
Läser unga böcker i framtiden?
– Allt gammalt kommer tillbaka. Att böcker försvinner är bullshit! Det finns alltid folk som läser.
Gå till toppen