Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hoppjerkan Cina Widlund har landat på Söder

Cina Widlund är träningsentusiasten som inte gillar att stå still i livet. Hon studsar sig genom branscher och arbetsplatser med mottot att misslyckas bara är en chans att testa något nytt. Idag gäller Oxhallen, i morgon är ett oskrivet blad.

Cina Widlund har hoppat mellan många olika branscher men driver nu Oxhallen – en verksamhet som passar någon med många järn i elden. Här har hon möjlighet att stoppa in alla de delar av livet som hon brinner för.Bild: Caroline Wickmark
För vecka och 52 år sedan, i en taxi som aldrig hann längre än till Västra Strö (Eslöv), föddes Cina Widlund. Hoppjerkan, som hon glatt beskriver sig, växte upp på landet.
– Jag vet det är ett starkt ord, men jag hatade det, det fanns ju inget att göra. Kanske är det därför jag är rastlös? Jag skulle aldrig kunna flytta dit igen, säger Cina som efter många vändor både utomlands och i andra delar av Helsingborg har hittat hem på Malmögatan.
– Jag bor alldeles för litet, men hittar ingenting annat, och jag vill verkligen stanna där. Nära till allt, puls, folk pratar med varandra och språk kvittar. Det passar mig perfekt. Söder är min del av staden - absolut, säger Cina som även håller sig i de södra delarna under arbetstid.
För 1,5 år sedan drog hon igång satsningen att få liv i Oxhallen, vilket har gett blandade resultat. Det händer fortfarande mycket i och runt den gamla byggnaden på Gåsebäck men matmarknaden med lokala producenter på lördagar gick inte riktigt ihop sig. Det tycks inte tynga Cina. Eventverksamheten fortsätter och nya satsningar ligger i pipelinen, en stadsbasar med lokala producenter, fler loppisar, träningsevenemang – allt sådant som hon själv brinner.
– Nu för tiden gör jag bara roliga saker, det är tjusningen med att vara femtioplus. Och jag har inställningen när jag vaknar på morgonen att allt är kul. Jag har haft mycket tur i livet men det handlar också mycket om attityd.
”Jag är superrastlös och har nog gjort det mesta, för att jag tröttnar snabbt” säger Cina Widlund.Bild: Caroline Wickmark
För Cina har jobb nästan varit som en hobby, och hon har avverkat flera branscher, däribland restaurangbranschen.
– Jag är superrastlös och har nog gjort det mesta, för att jag tröttnar snabbt, säger Cina men medger att hon gjorde ett försök att sänka farten när hon fick sin dotter 1994.
Då ville hon passa in i mängden, att ett "vanligt jobb". Så hon stövlade in på Ikea och fick det fick det. Tills hon fick myror i brallan igen.
– Just då kände jag at det var riktigt coolt att sitta på kontor, svara i telefon och ha kollegor. Men jag kände efter ett tag att jag inte fick något syre, säger Cina som också skiljde sig efter ett par år.
– Det är sådant som händer, man träffas och förändras, och i det här fallet ledde det till en skilsmässa för jag slutade aldrig vara en hoppjerka. Då kände jag - "äh, det får fortsätta, jag kan inte ändra mig".
”Att misslyckas är bara en ny chans att göra något annat.” säger Cina Widlund.Bild: Caroline Wickmark
I dag anställer hon själv ofta unga människor och vill inte att det ska bli en bromskloss för dem att de måste satsa på bara ett yrke.
– Jag vill att de ska göra mycket. Det är så man lär känna sig själv bäst och man ska testa på livets buffé. Varför inte? Sedan är det tur att vi är olika, att vissa vill stanna länge på ett jobb.
Efter Ikeasejouren blev det ett tvärt kast till Indien, när hon fick jobb för en holländsk stiftelse för att stötta unga företagare. Tillbaka för snabb Sverigelandning, sedan följde hon efter dottern som fått jobb i London och jobbade på ett företag som arbetade med personlig assistans. "En kul mor och dotter-tid" som delades i en trång lägenhet i metropolen.
Men gäller Oxhallen – och hennes träningsiver, och ständigt uppdaterade bucketlistor för både jobb och det privata. Men oavsett mål, är det helt okej att det går åt skogen.
– Jag brukar säga det– vad är det värsta? Du kan misslyckas. Men då har du försökt. Det gör det mycket lättare. Att misslyckas är bara en ny chans att göra något annat.

Livet som ett lapptäcke

Bild: Privat
"Det här är min mormor Signhild och mamma Anita år 1947. Jag ser mitt liv är som ett lapptäcke, mormor började sy täcket och klippte omsorgsfullt ut första rutorna och speciellt utvalda att passa min mamma. Samma gjorde min mamma åt mig och jag i min tur till min dotter. Varje ruta symboliserar ngt som en egenskap, en lärdom, en person som figurerat gemensamt i våra liv, drömmar, hopp och livets stig. Jag önskar att jag hade detta lapptäcke klart, att kunna visa upp det fysiskt men livet är ju så fiffigt att vi jobbar på det varje dag och det blir aldrig riktigt klart men på sätt och vis är ju jag lapptäcket. Klippt, formad och ombestämd! Ombestämd – det är ett bra uttryck för att ändra sig jag lärde mig häromdagen."
Fakta

Cina Widlund

Gör: Driver Oxhallen och har PT-verksamhet.

Ålder: 52 år.

Bor: På Malmögatan

Kuriosa: Syster till de "löpande" tvillingbröderna BG Nilesjö och Sven Lindeberg. Men för egen del "når hon väggen efter två kilometer."

Gå till toppen