Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: ”Pausa garaget. Låt folk rösta om saken.”

Rosenträdgården har förberetts för Landborgsgaraget genom arkeologiska utgrävningar.Bild: Sven-Erik Svensson
Inga skyddsvärda fladdermöss har hittats i gångarna under Rosenträdgården i Helsingborg. Inte heller ser det ut att bli någon folkomröstning.
Det kan verka som om det bara är att tuta och köra för den knappa majoritet i fullmäktige som står bakom projektet. Men det vore klokare att stanna upp:
Pausa garaget för att värna om tilltron till den lokala demokratin. Låt folk rösta om saken.
En kommun kan besluta att hålla en rådgivande folkomröstning, antingen som ett resultat av ett folkinitiativ eller på eget initiativ. För att ett folkinitiativ ska föra frågan till fullmäktige krävs underskrifter från minst 10 procent av de röstberättigade. I Helsingborg betyder det drygt 10 000 personer. Insamlarna lämnade in drygt 11 400 namn och trodde att det skulle räcka. Men enligt kommunens räknare är så pass många underskrifter av olika skäl ogiltiga att målet missas med knapp marginal.
Därmed anser kommunen frågan om folkomröstning avskriven. Beslutet är överklagat till förvaltningsrätten.
Det finns argument som talar för den så kallade Landborgskopplingen – under förutsättning att den länkas till en ambitiös plan för ett bilfritt city. Men det finns också argument emot. Ett är att det faktiskt saknas en sådan ambitiös plan.
Den geologiska formationen Landborgen är tillsammans med närheten till Sundet det som kännetecknar Helsingborg. De som är emot garagebygget talar om risken för att tillfoga den sår och sprickor. Men även de som är för borde oroa sig för sår och sprickor – i tilltron till den kommunala demokratin.
Kommunens politiker kan välja att sluta tjafsa om några hundra namnunderskrifter hit eller dit och på eget initiativ ta frågan om folkomröstning till fullmäktige. Då krävs ett majoritetsbeslut för att folkomröstningen ska bli av. Det bästa vore att hålla den på valdagen och att på förhand ange vid vilket valdeltagande resultatet ska följas.
Den representativa demokratin innebär att vi väljer politiker vart fjärde år. De går till val på sin politik, fattar beslut och utvärderas av väljarna i nästa val. Men när det gäller Landborgskopplingen är de avgörande besluten redan fattade. Den fråga som troligen engagerar helsingborgarna mest just nu lär inte bli en valfråga alls om inte politikerna vill det. Ibland är en folkomröstning motiverad.
Helsingborg är en stad fylld av byggkranar, som så många andra städer. Höga, fyrkantiga hus växer nära Sundet och förändrar siktlinjer och siluetter. Medan en del gläds åt att byggandet tagit fart är andra bekymrade. Vi borde prata mer om var vi inte ska sätta spaden i jorden.
En snabbt växande befolkning behöver bostäder. Men hur många fler hotell behövs med bästa Sundsläget? Ett växer upp på Ångfärjetomten, ett annat planeras på det före detta karantänområdet vid Gröningen. Vid Pålsjö skog ska Villa Thalassas hotellverksamhet byggas ut. Och det finns de som har visioner om ett hotell vid Sofiero.
Alla som har invändningar kan inte avfärdas som bakåtsträvare. Engagerade invånare är en tillgång. Men när det slarvas med dialog och förankring urholkas förtroendet och kvar blir likgiltighet och misstro.
Läs alla artiklar om: Landborgsgaraget
Gå till toppen