Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med sikte på allsvenskan

Munka Ljungby har inlett säsongen svajigt. Inställningen och hemmaspelet har inte varit som önskat, men tränare Markus Vernersson tror att laget börjar hitta en kontinuitet.

Lagkapten Linus Ljungdahl och tränare Markus Vernersson tror att Munka Ljungbys chanser att gå upp i allsvenskan är stora i dagsläget.Bild: Evelina Gunnarsson
I fjol missade Munka Ljungby kvalet till allsvenskan när de förlorade med 1-2 i matcher mot Åstorp/ Kvidinge.
– Det kändes mest tomt efteråt. Fast det var rättvist. De var bättre men vi vann ju hemma och pressade dem, vi ledde inför sista perioden i sista matchen, säger lagkapten Linus Ljungdahl.
– Direkt efter var det jobbigt, samtidigt var det en bra säsong. Efter åtta-nio omgångar i fjol låg vi näst sist och sen hittade vi något, säger tränare Markus Vernersson.
Vi gjorde vad som krävdes, vi spelade inte den roligaste innebandyn i varje match men vi ville vinna och då gjorde vi vad som krävdes, säger Linus Ljungdahl.
Efter säsongen lämnade flera av de spelare som utgjort stommen de senaste åren och in kom unga och hungriga spelare med lite mindre rutin. Inledningen var upp och ner. Premiären hemma drog storpublik, men hemmalaget kunde inte bjuda på något skönspel och förlorade med 3-7 mot Röke. Efter det var det varannan vinst, varannan förlust.
– Jag som kapten har aldrig varit så frustrerad och förbannad under en säsong. Jag har personligen tagit illa vid mig för att jag inte kunnat få med mig laget. Att vi hela tiden fallit tillbaka. Vi har liksom inte förlorat på olika sätt, utan det har varit samma sak hela tiden.
En tredjeplats i tabellen är okej, spelmässigt är ingen av dem nöjda.
– Vi har pratat om att inställningen är sådär. Det är inte så att man inte vill komma hit och vinna men jag tror att det grundar sig i att laget inte är så rutinerat. Många tror att det räcker med talang. Men det räcker inte att gå in och vara en bättre innebandyspelare än motståndarna. Och det hoppas jag att många förstått nu, säger Linus.
Ett möte hölls innan matchen mot Röke. Efter det gick laget ut och vann den tredje perioden med 7-1, totalt 10-6. Målet har varit och är att ta sig till kval.
– Om vi inte tar oss till ett kval är det ett misslyckande. Jag tycker att föreningen har visat att de vill något och har tagit in de spelare som vi önskat, säger tränaren.
Träningen har under säsongen blivit hårdare. Om laget skulle ta klivet upp i allsvenska vill de vara förberedda. Något som först måste falla på plats är spelet på hemmaplan. Och för att spelet i Munkahallen ska bli vad det under tidigare säsongen har varit krävs inställning. Där lyfter tränare Vernersson sin kapten som ett gott exempel.
– Linus står för det vi vill stå för. Inställningen och att vinna till varje pris. Också samtidigt en go kamrat. Jag tror inte att jag har jobbat med en bättre kapten. Jag har haft ganska många, men ingen som varit av den kalibern som alltid sätter laget före sig själv.
Linus, vad känner du att du kan bidra med?
– Dels att visa ute på banan, ibland kanske ta två onödiga löpningar och trigga igång och gå in hårdare med kropp i närkamper för att få igång laget på det viset. Sen handlar det mycket om att pusha, på, under och efter matcher. Och krävs det en utskällning som är jag inte rädd för att ta den. Det har varit ett par gånger den här säsongen som vi har behövt det, säger Linus.
Tränare Vernersson tror att laget kommer vara bättre i den andra halvan av serien.
– Vi börjar hitta kontinuitet i femmorna. Innan har vi ändrat ganska mycket när vi förlorat för att det måste hända något. Men jag tror att vi hittat en trygghet. Det behöver spelarna så att de inte känner att de flyttas ner om de misslyckas.
Vad tror ni om era chanser att gå upp?
– Ganska stora i dagsläget. Vi har slagit både Växjö och Röke, säger Linus.
Gå till toppen