Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Mattias Oscarsson: Otrogen eller godtrogen?

Bild: Elise Amendola
En bra följetong är som chips. Du kan bara inte sluta proppa i dig. Det kan vara problematiskt om du ser en viss tv-serie i sällskap med din partner. Kan du hålla dig? Eller fortsätter du glutta när din bättre hälft somnat/rastar hunden/tar hand om disken?
Visst gick det att vara "serieotrogen" förr, åtminstone då tv-serier konsumerades i dvd-boxar, men i den strömmande tidsåldern har det aldrig varit så lätt och lockande. Ibland släpps alla avsnitt av en serie på ett bräde. Redan då eftertexterna rullar så poppar det upp ett nytt litet fönster med nästa avsnitt, nästa fix.
Är det här verkligen ett problem stort nog för att föräras ett eget ord? Finns det ens någon som använder begreppet? Språkrådet hänvisar till en artikel från filmsajten tellusfilm.com den 24 februari 2017. Hade man grävt några dagar tillbaka hade man upptäckt att begreppet myntades i ett utskick från Netflix i samband med alla hjärtans dag, där strömningssajten dessutom passade på att göra reklam för just de Netflix-serier som ledde till den påstådda serieotroheten.
TT och en rad svenska nyhetsmedier svalde pressutskicket, och presenterade det som en nyhet.
En vanlig företeelse nuförtiden. Man kan kalla det seriegodtrogenhet.
Läs alla artiklar om: Nyord 2017
Gå till toppen